Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Повреден петролен танкер блокира за кратко преминаването през Суецкия канал

Повреден петролен танкер блокира за кратко преминаването през Суецкия канал

Traffic in the Suez Canal

Египет изпрати три влекача, за да изтеглят петролен танкер, който се е повредил и е причинил кратко забавяне в Суецкия канал, съобщиха властите, предаде АФП.

Трафикът в двете посоки се нормализира след кратко прекъсване, когато плаващият под флага на Малта танкер Seavigour получи „машинна неизправност“ по време на пътуването си от Русия за Китай, съобщиха от Управлението на Суецкия канал.

Три влекача „успешно изтеглиха и кораба“ в корабостроителница, където техническата повреда ще бъде отстранена, преди танкерът да „възобнови преминаването си“, се посочва в изявлението.

Краткотрайните прекъсвания, причинени от повреда или засядане на кораби, са често срещано явление по водния път, през който преминава около 10 % от световната морска търговия.

Повечето от тях се изтеглят на вода в рамките на няколко часа, което позволява на трафика да се възобнови.

През март 2021 г. гигантският контейнеровоз Ever Given предизвика почти едноседмично спиране на трафика в Суец, след като заседна по диагонал във водния път.

Прекъсването струва милиарди долари за забавяне на корабоплаването, като Египет губи между 12 и 15 млн. долара за всеки ден от затварянето.

Каналът е основен източник на така необходимата чуждестранна валута за изпитващия финансов недостиг Египет, като през 2022 г. ще му донесе 8 млрд. долара от транзитни такси.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x