Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Политическият сблъсък в ДПС: Напрежение и кардинални промени

Политическият сблъсък в ДПС: Напрежение и кардинални промени

В последните седмици в Движението за права и свободи (ДПС) се наблюдава значително напрежение и вътрешни трусове, които кулминираха със срещата на почетния председател Ахмед Доган с депутатите, гласували против проектокабинета на ГЕРБ-СДС. Събитията поставят под въпрос стабилността и бъдещето на партията, като същевременно разкриват разногласията между различни фракции в нея.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Гласуването и последиците

На гласуването 17 депутати от ДПС открито се противопоставиха на проектокабинета на ГЕРБ-СДС. Това доведе до изключването на заместник-председателя на партията Джейхан Ибрямов и дългогодишния народен представител Рамадан Аталай от парламентарната група. Действията на тези депутати подчертаха вътрешните разногласия и предизвикаха спекулации за напрежение между Ахмед Доган и Делян Пеевски.

Срещата при Ахмед Доган

На срещата в лятната резиденция на Доган в Росенец присъстваха голяма част от народните представители на ДПС. Въпреки че на влизане никой не коментира пред медиите, след края на срещата председателят на ДПС Джевдет Чакъров заяви, че партията трябва да се върне към „нормалността“ и автентичното си функциониране. Той подчерта необходимостта от диалог и колективно вземане на решения съгласно устава на партията.

Призив за стабилност и единство

Чакъров призова за стабилност в страната и за усилия за съставяне на правителство, като предупреди, че ако това не се случи, нови избори ще бъдат неизбежни – нещо, което според него не е най-доброто решение. Същевременно той обяви, че скоро ще бъде представена официална позиция от почетния председател Ахмед Доган.

Подкрепата за Ахмед Доган

След срещата, изключеният депутат Джейхан Ибрямов публикува в своя профил във Facebook снимка с другите депутати, които се срещнаха с Ахмед Доган, и изрази подкрепата си за него. Доган обяви намерението си да върне автентичния вид на ДПС, което включва приемането на членове предимно от турски произход. Това намерение беше подкрепено от мнозина лидери на общини и представители на партията.

Напрежението между Доган и Пеевски

Сблъсъкът между Ахмед Доган и Делян Пеевски стана явен, като Пеевски направи опит за вътрешен преврат в партията. Това доведе до значително напрежение в ДПС, особено в регионите с етническо малцинствено население. Бургаските лидери на ДПС, като кметът на община Руен Ахмед Мехмед, открито и безусловно подкрепиха Доган, което допълнително отслаби позициите на Пеевски.

Ситуацията в ДПС остава динамична и напрегната. Предстои да видим как ще се развият събитията и какви ще бъдат последиците за партията и за политическата сцена в България. Ахмед Доган показва решимост да възстанови нормалността и автентичността на партията, докато вътрешните конфликти и напрежението продължават да оказват влияние върху стабилността на ДПС.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x