Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Почина човекът с присъдено сърце от модифицирано прасе

Почина човекът с присъдено сърце от модифицирано прасе

Лорънс Фосет, който стана вторият пациент с трансплантирано сърце от прасе, почина на 58-годишна възраст, съобщиха от Медицинския център на университета в Мериленд. 

„С дълбока скръб съобщаваме за смъртта на Лорънс Фосет, 58-годишен пациент с неизлечимо сърдечно заболяване, който претърпя втората в света трансплантация на сърце от генетично модифицирано прасе. Той претърпя операцията на 20 септември и живя почти шест седмици след това“, се казва в съобщението на центъра. 

Пациентът в терминален стадий на сърдечна недостатъчност е постъпил в медицинския център на 14 септември. Според лекарите традиционните методи за трансплантация не са били подходящи за неговия случай. На 15 септември е издадено разрешение за операция. 

Според лекарите от университета в първия месец след трансплантацията сърцето е функционирало изключително добре. Пациентът е започнал курс по физиотерапия и се е опитал да ходи отново. През последните дни са се появили признаци на отхвърляне на сърцето, което в крайна сметка е довело до летален изход. 

Ксенотрансплантациите – трансплантации на животински органи на хора, дълго време са възпрепятствани заради имунната система на човека, която отхвърля животинската тъкан.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x