Информационен сайт „Днес България” търси да назначи журналист на постоянен трудов договор. Изисквания: висока езикова култура, добра компютърна грамотност, добра комуникативност, умения за работа в екип, амбициозност, отдаденост, лоялност, коректност. Документи изпращайте на имейл: dnesbulgaria@gmail.com
Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Празничен рекорд! Най-внушителното шествие за 24 май премина през Бургас (ВИДЕО и СНИМКИ)

Празничен рекорд! Най-внушителното шествие за 24 май премина през Бургас (ВИДЕО и СНИМКИ)

Бургас постави нов рекорд – най-внушителното шествие, посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност – 24 май, премина през града предаде репортер на „Днес България“.

В него се включиха над 10 000 души, като сред тях имаше представители на четирите университета в морския град, духовенството, читалища и културни институти, 33 детски градини и 44 училища. Музикални и мажоретни ученически състави допринасят за още по-доброто настроение на всички участници, родители и гости на града.„Всеки от нас си спомня първия учител и първия звънец, първия буквар, първите знамена и фанфари, известяващи че е дошъл 24 май! Затова и за нас е повече от традиция почитането на най-българския празник с балони, цветя и венци, с музика и любимия химн: „Върви народе, възродени!“. Това е така, защото 24 май е най-тържественият и бляскав ден, който е запазил в себе си онзи възрожденски дух и плам, присъщ само на първопросветителите и на тяхното свято и велико дело, достигнало до нас. Далновидността на нашия народ, че ни трябва собствено четмо и писмо, което да ни обедини и направи още по-силни, още по-достойни и горди сред другите народи, е еманация на вековната българска държавност“, коментира кметът Димитър Николов, който заедно с областния управител проф. Мария Нейкова и бургаското духовенство, поведе празничното шествие.

„Нашите земи са люлка на славянската книжнина и грамотност. С този неоспорим факт, ние се нареждаме сред малкото народи в Европа, допринесли за развитието на духовността и културата на Стария континент. Близо 12 века по-късно, времето не е заличило ярката диря, която сме оставили тогава. Ние, българите, имаме основателен повод за празнуване на този ден, защото помним първите просветители, защото помним делото им, защото знаем през колко тежки изпитания и гонения са преминали, за да оцелее словото. И ако България има безценно съкровище – това е българската азбука, която честваме днес“, добави градоначалникът.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
1 Comment
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Браво, бургазлий💞Прекрасен празник, прекрасни хора, прекрасно време 💐📚🇧🇬

1
0
Would love your thoughts, please comment.x