Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Превръщат ли се училищата във феодални крепости?

Превръщат ли се училищата във феодални крепости?

Във връзка с изпитите през май и юни, вниманието се насочва към качеството на училищното образование, което до голяма степен зависи от директорите и тяхната целогодишна работа. В България има примери както за успешни директори, които успяват да подобрят училищата си, така и за такива, които остават на постовете си без усилия за развитие.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Причини за трудностите при уволнението на директори

Трудности в процедурите: Уволнението на директорите е трудно поради сложните и дълги процедури, изисквани по закон. Те подлежат на дисциплинарни уволнения съгласно Кодекса на труда, което включва нарушения като неявяване на работа, злоупотреба с доверието и други.

Политически протекции: В случаи, когато директорът е под политически чадър, уволнението става още по-трудно. Дори при сериозни нарушения, процедурите изискват доказателства и установяване на продължаващи нарушения, което прави процеса бавен и сложен.

Съдебни пречки: Директорите често обжалват уволненията в съда, който може да възстанови правата им на работа. Това прави регионалните управления по образованието (РУО) предпазливи при прилагането на крайни мерки.

Причини за уволнение на директорите

Нарушения и неизпълнения: Директорите могат да бъдат уволнени за редовни закъснения, неявяване на работа, системни нарушения на трудовата дисциплина, злоупотреба с доверието, неизпълнение на възложени задачи и други.

Атестация: Според новия училищен закон, директорите подлежат на освобождаване при повторна ниска оценка от атестация. Първата лоша оценка дава на директора 1 година за отстраняване на проблемите.

Практическа реализация

Редки уволнения: Въпреки процедурите, броят на уволнените директори е малък, тъй като задачата е сложна и изисква дълги проверки и доказателства.

Примери за успешни уволнения: Има случаи на уволнени директори за сериозни нарушения, но тези уволнения често се обжалват в съда. Например, директорът на пловдивското ОУ „П. Славейков“ беше уволнен за финансови нарушения, но съдът върна директорката.

Обществен натиск: В много случаи уволненията се случват само след големи скандали, които предизвикват обществено недоволство. Пример е уволнението на директорката на пловдивското училище „Найден Геров“ след разкритие за прикриване на отсъствия на починала ученичка.

Механизми за подобрение

Мандатност: Темата за мандатността на директорите редовно се обсъжда, особено след скандали. Предложения за мандатност с неограничен брой мандати, които се защитават на всеки 4 години, са в процес на обмисляне.

Обучение и квалификация: Предложени са изисквания за бъдещите директори да имат не само опит, но и обучение по теория и управление на образованието.

Качеството на училищното образование в България е пряко свързано с отговорността и отчетността на директорите. Въпреки че съществуват механизми за уволнение на директори при несправяне със задълженията, те често са неефективни поради сложни процедури и политически влияния. Необходими са реформи в процедурите за назначаване и освобождаване на директори, както и в механизми за оценка и отчетност, за да се гарантира по-високо качество на образованието.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x