Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Предстоят кулинарните Оскари

Тази година, кулинарните Оскари – Bocuse d‘Or са седмица след истинските. Ще се проведат на 19 и 20 март в кулинарната столица на Норвегия – Трондхайм и са възможно най-високия кулинарен форум в света.
Престижният конкурс носи името на създателя си – Пол Бокюз, чийто ресторант десетилетия наред защитаваше трите си Мишленовски звезди, а през 1999 година Маестрото бе обявен от Справочника Го&Мийо за Шеф – готвач на века.
Само авторитет като него направи възможна симбиозата между държавната помощ, помощта на Кметството в Лион и ресторантьорската гилдия, проявена в учредяването и функционирането на кулинарното училище, носещо името на маестрото. Малкият замък, в който се намира учебното заведение е предоставен от Кметството на града, което е направило и основния ремонт. Държавата, в лицето на Министерството на културата дава една не малка сума за първоначално задвижване на дейността. Останалото прави маестрото!
От пет години Маестрото не е между живите, но признанието към сътвореното от него е всеобщо. Дори градският пазар в Лион, от където той е купувал продукти десетилетия наред носи името му.
Защо ви занимавам с всичко това?
Това е пътя, към който трябва да се придържаме за да се развие нормален туризъм у нас!

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

И още нещо – Знаете ли, че Норвегия вече е нацията с най-много медали в Bocuse d’Or? Помним на какво ниво бяха Шеф готначите и преди 15-20 години. Виждаме и какво постигат! Не на последно място, това е плод на добре провежданата политика в областта на туризма от северната държава, която слага ударението на добре работещия ресторантски бизнес! Това направи възможен триумфа на норвежките готвачи в Европа от 7 -8 години!
Къде сме ние?
Имаме страхотни готвачи, отлични мениджъри, не са малко и кметовете, особено по Черноморието, които биха подкрепили начинания в тази посока.
Остава Държавата да излезе от обувките, които е нахлузила в седемдесетте години на миналия век!
Добрата съвременна кухня може да даде тласък на туризма ни, като този, който е получил районът около Лион от дейността на Маестрото, превръщайки го в кулинарна столица на света.
Повече информация за Bocuse d‘Or – 2024 ще откриете на сайта на събитието.

Автор-Мая Пепелянкова

Bocuse d´Or Europe 2024 Trondheim (emikokkekunst.no)

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x