Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Икономика > Премиерът Главчев ще води родната делегация на срещата на върха на НАТО

Премиерът Главчев ще води родната делегация на срещата на върха на НАТО

Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев ще представлява България на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе от 9 до 11 юли във Вашингтон. Тази среща ще отбележи 75-годишнината от създаването на НАТО и ще подчертае значимостта на Алианса в контекста на текущите глобални предизвикателства пред сигурността, включително продължаващата руска военна агресия срещу Украйна.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Очаква се основните резултати от срещата да включват решения за засилване на отбранителния потенциал на НАТО, продължаване и институционализиране на политическата и практическа подкрепа за Украйна, както и задълбочаване на отношенията с партньорите от Индо-тихоокеанския регион. В рамките на форума ще се проведат заседания със съюзниците, заседание на Съвета НАТО-Украйна с участието на президента на Украйна Володимир Зеленски, както и партньорски формати с представители от Австралия, Нова Зеландия, Япония, Република Корея и председателите на Европейския съвет и Европейската комисия.

В делегацията, водена от премиера Главчев, ще участват министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министрите на външните работи Мария Ангелиева и полк. Невяна Митева, както и заместник-министърът на отбраната Аделина Николова. В събитието във Вашингтон ще присъстват 36 правителствени и държавни ръководители.

Президентът Румен Радев отказа да води българската делегация, тъй като не приема изготвената от Министерския съвет позиция на страната. Това доведе до създаването на делегация, водена от премиера Главчев. Премиерът направи опит да обсъди въпроса с Народното събрание, но липсата на единно мнение попречи на постигането на консенсус.

Политическите партии имаха различни виждания по въпроса. „Продължаваме промяната – Демократична България“ настояваха Главчев да представлява страната заради проруски позиции на президента Радев. „Възраждане“, БСП и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настояваха Радев да води делегацията. След отказа на Радев, премиерът и служебното правителство отправиха поканата към него, която той отхвърли.

Председателят на ДПС Делян Пеевски също изрази мнение по въпроса след отказа на президента. Радев не присъства на пролетната сесия на НАТО в София, тъй като беше на посещение в Унгария и Швейцария. На срещата на върха на държавите от Б9, по предложение на Радев, беше променен текстът на съвместното изявление, като отпадна задължението за предоставяне на военна помощ на Киев. Това доведе до завършване на срещата без обща декларация.

Участието на премиера Главчев в срещата на върха на НАТО е ключово за затвърждаване на ангажимента на България към Алианса и за обсъждане на важни въпроси, свързани със сигурността и сътрудничеството на международно ниво.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x