Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Премиерът Димитър Главчев отчете постиженията на служебния кабинет

Премиерът Димитър Главчев отчете постиженията на служебния кабинет

Днес, на правителственото заседание, премиерът Димитър Главчев заяви, че служебният кабинет е изпълнил своите задачи съгласно конституционните разпоредби. Той отбеляза, че не е привърженик на самохвалството, но смята, че екипът може да се гордее с постигнатото за близо три месеца.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Основни постижения на служебното правителство

Избори и инфраструктурни проекти

Главчев изтъкна успешното организиране на честни и прозрачни избори и посочи значителния напредък по разчистването на терена за Националната детска болница, което ще позволи началото на строителството в началото на следващата година. Осигурени са и 1 млн. лв. за оборудване на медицински хеликоптер за планинско спасяване.

Социални мерки и образование

Сред социалните мерки се открояват увеличението на пенсиите с 11% от 1 юли и изплащането на близо 300 млн. лв. като помощ за земеделците. Осигурени са и 80 млн. лв. за висшите учебни заведения, като голяма част от тях са за повишаване на заплатите на преподавателите.

Енергетика и инфраструктура

За първи път в историята си, АЕЦ „Козлодуй“ започна да работи с алтернативно гориво. Подписани са ключови договори за изграждането на Вертикалния газов коридор и започна модернизация на граничните пунктове, като основният фокус е върху границата с Турция.

Европейски и международни перспективи

Правителството е внесло законопроект за въвеждане на еврото и е получен конкретен срок за присъединяването на България към ОИСР – до края на 2025 година. Главчев подчерта важността на лоялността на България към НАТО и ЕС, както и напомни за поставените категорични условия към Северна Македония относно спазването на ангажиментите за членство в ЕС.

„Не се хвалим, това са фактите“, заяви Главчев, като допълни, че той и неговите колеги са избрали по-трудния път, който води до по-добри резултати.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x