Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Премиерът Николай Денков: В цяла Европа се виждат постигнатите успехи от българското правителство

Премиерът Николай Денков: В цяла Европа се виждат постигнатите успехи от българското правителство

Поздравления за реализираните реформи от българското правителство през изминалите осем месеца и категорична подкрепа за външнополитическите приоритети на България – Шенген, еврозона и ОИСР бяха изразени от президента на Франция Еманюел Макрон по време на срещата с премиера акад. Николай Денков в Париж. „В цяла Европа се виждат тези успехи. Президентът Макрон специално подчерта, че много се надява това да продължи и през следващия период“, заяви българският министър-председател пред журналисти след разговора в Елисейския дворец. Вашите успехи са успехи на Европа и затова ще Ви подкрепим във всичко, което очертавате като Ваши приоритети –  са думите, с които президентът Макрон е засвидетелствал своята подкрепа пред акад. Денков. На срещата им, продължила повече от предвиденото, бяха обсъдени въпроси, които са важни както за двустранните отношения, така и за Европа като цяло. 

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

От дискутираните теми премиерът акад. Денков открои европейската сигурност и изграждането на ясна отбранителна стратегия как Европа да се защити от евентуална атака от страна на Русия. „Това е важна тема, която в Европа вече се обсъжда много сериозно“, отбеляза министър-председателят. От тази гледна точка за Франция е важно да има надежден съюзник на югоизточния фланг на НАТО и е готова да работи заедно с България за изграждане на общ капацитет в нашата отбранителна индустрия. 

Енергийната тема е друг акцент в разговора на Денков и Макрон. „Обсъждахме как могат да помогнат за развитието на българската енергетика от една страна и от друга – как да работим заедно за подготовка на кадри за целия регион“, заяви акад. Денков. На срещата са обсъждани и възможности за развитие на водноелектрически проекти в България. 

Развитието на културни проекти също е било във фокуса на срещата на българския премиера с президента на Франция. През следващите месеци предстоят по-детайлни разговори, включително по отношение на проекта за остров „Св. Св. Кирик и Юлита“ край Созопол. 

Категорична подкрепа за присъединяването на България към еврозоната от 01 януари 2025 година дойде и от министъра на икономиката, финансите и индустриалния и цифров суверенитет на Френската република Брюно Льо Мер. В Париж с него разговаряха министърът на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Румен Радев. Радев и Льо Мер подписаха Декларация за намерение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика за граждански цели между двете страни.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
1 Comment
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

😅🤣🤣🤣
Питай потърпевшите гражданите на България
А не някакви странични кибици
Европейски лицимери
Смешни сте

1
0
Would love your thoughts, please comment.x