Моля, подавайте сигнали на този номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

ПРИЗОВАВАТ СОФИЯ ДА ВДИГНЕ ВЕТОТО ЗА СКОПИЕ

42-ма интелектуалци и общественици от България и Северна Македония се обявиха за падане на ветото, което София наложи на започването на преговори от Скопие за присъединяване към ЕС.

Те обявиха, че създават мрежа от клубове за приятелство, чиято цел е, цитирам – „да се създаде активна гражданска общност, която да работи за сближаване на двете държави на основата на европейските ценности“. 

Бившият премиер на Северна Македония Владо Бучковски призова за компромисно решение на основата на договора за добросъседство от 2017 г., така че Скопие да получи шанс да стане част от ЕС.

Михаил Иванов, съветник на президента Желю Желев по етническите въпроси, заяви:

„Една основна политическа цел, към която трябва да се стремим, когато пишем бъдещата история, е Македония да влезе в ЕС. За това има основна пречка – беше казано от македонска страна: ветото. Ветото предизвика остра реакция в Македония, след което национализмите започнаха да се усилват от двете страни“.

Според българските участници в инициативата конфликтът между двете държави се подклажда от Русия, а целта е дестабилизация на Балканите.

Източник: БНР

Споделете тази новина във фейсбук
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x