Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > ПРИЗОВАВАТ СОФИЯ ДА ВДИГНЕ ВЕТОТО ЗА СКОПИЕ

ПРИЗОВАВАТ СОФИЯ ДА ВДИГНЕ ВЕТОТО ЗА СКОПИЕ

42-ма интелектуалци и общественици от България и Северна Македония се обявиха за падане на ветото, което София наложи на започването на преговори от Скопие за присъединяване към ЕС.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Те обявиха, че създават мрежа от клубове за приятелство, чиято цел е, цитирам – „да се създаде активна гражданска общност, която да работи за сближаване на двете държави на основата на европейските ценности“. 

Бившият премиер на Северна Македония Владо Бучковски призова за компромисно решение на основата на договора за добросъседство от 2017 г., така че Скопие да получи шанс да стане част от ЕС.

Михаил Иванов, съветник на президента Желю Желев по етническите въпроси, заяви:

„Една основна политическа цел, към която трябва да се стремим, когато пишем бъдещата история, е Македония да влезе в ЕС. За това има основна пречка – беше казано от македонска страна: ветото. Ветото предизвика остра реакция в Македония, след което национализмите започнаха да се усилват от двете страни“.

Според българските участници в инициативата конфликтът между двете държави се подклажда от Русия, а целта е дестабилизация на Балканите.

Източник: БНР

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x