Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Приключи война със залог 300 милиона

Приключи война със залог 300 милиона

Разразилата се в последните седмици война между Първа инвестиционна банка и един от най-големите ѝ длъжници „С.Г. груп“ приключи светкавично, както и започна. Молбите за несъстоятелност, паралелно движещи се в София и Стара Загора, са оттеглени, след като двете страни са постигнали споразумение.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Официално съобщение за договореното дойде от финансовата институция, която в лаконично уведомление до инвеститорите си на 7 януари заяви: „Във връзка с проявен медиен интерес Ви информираме, че в резултат на предприети мерки, беше постигнато споразумение между Първа инвестиционна банка и „С. Г. груп“. Споразумението гарантира, че задълженията към банката ще бъдат изпълнени.“

След него акциите на ПИБ на БФБ се покачиха с 23% до 2.86 лв. Така те в голяма степен върнаха спада, който инкасираха от нивата си около 3.10-3.20 лв., след като миналата седмица „Капитал“ съобщи за конфликта около необслужваните задължения за около 300 млн. лв.

От официалното съобщение не се разбира в какво точно се изразява споразумението. По информация на „Капитал“ не става дума за погасяване, а за предоговаряне, чрез разсрочване на падежиралите задължения (30 млн. лв.) по главницата на облигациите на „С.Г. груп“ с около година. А при другата компания с дълг към ПИБ – „Силвър проджект“ (доскоро „Мъни плюс пениджмънт“), планът е да се върне към живот и да започне да си обслужва дълга от 45.7 млн. лв.


Вече в Търговския регистър може да се види и заявление, с което „С.Г. груп“, която беше прекръстена на „Финансова инвестиционна компания“ и с преместено седалище в Перник, си връща името и се връща обратно в София.

Преструктурирането на заема означава, че банката все пак ще трябва да начисли провизии по него, но доста по-малко отколкото при хипотезата, че има длъжник в несъстоятелност.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x