Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Провали ли се Кремъл?

Провали ли се Кремъл?

Решението на Русия да спре доставките на газ за България и Полша е „непровокирано и недопустимо“. То показва, че Русия не е надежден доставчик на природен газ. Това заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в своя позиция в сряда.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Повод за думите й стана обявеното едностранно прекратяване на доставките на природен газ от страна на руския енергиен гигант „Газпром“ към България и Полша. До това се стигна, след като Москва поиска доставките да бъдат извършвани в рубли, но това беше отказано от страните от ЕС.

„Това е пореден опит на Русия да използва газа като инструмент за инзудване“, каза още Фон дер Лайен. Тя подчерта, че ЕС е готов за подобен сценарий и поддържа постоянна връзка с всички страни членки. По думите й вече са изготвени планове за алтернативни доставки, които включват координирани действия между страните от блока и „солидарност“ между тях.

Фон дер Лайен каза, че първата задача на ЕК е да направи така, че решението на „Газпром“ да има минимално въздействие върху европейските потребители. Ще продължат и усилията в развитието на мрежи от газови хранилища, които да подсигурят сигурността на отделните държави членки.

„Както Полша, така и България в момента получават газ от други страни членки на ЕС“, каза фон дер Лайен.

В най-кратки срокове ще се проведе и среща на енергийните министри на страните в ЕС във Франция.

„Днес Кремъл отново се провали в опита да всее раздор между държавите в ЕС. Настъпва краят на ерата на руските фосилни горива в Европа“, каза още фон дер Лайен.

Заедно с това ЕС подготвя своя „координиран отговор“ срещу Москва.

По-рано в сряда стана ясно, че физическото подаване на газ към България и Полша все още не е спряно. Българският премиер Кирил Петков каза, че спирането на газа към София е „грубо нарушение на договора и шантаж“.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x