Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Провосъдието на кръстопът

Провосъдието на кръстопът

От средата на април две Спецпрокуратури и съответните Спецсъдилища вече са в историята. За евентуалните последици от това магистрати предупреждават още месеци преди да стане факт. Очаквано главният прокурор Иван Гешев атакува решението пред Конституционен съд, както бе заявил, че ще направи още по време на дебатите в комисии.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Кадровите проблеми са първото нещо, което изниква като проблем. Въпросителни, които тепърва чакат отговори.

„Какви биха били проблемите за нас след закриването на спецправосъдието? На първо място, колко от съдиите в Специализирания съд ще искат да дойдат да работят в Окръжен съд – Бургас? Част от делата, така или иначе, по правилата за подсъдност ще дойдат при нас. С тази бройка наказателни съдии, с която разполагаме, трудно бихме се справили с допълнително натоварване. Това са сериозни дела – най-често за ОПГ. Със сигурност ще имаме нужда от кадрово попълнение, за да поемем това допълнително натоварване“, коментира съдия Росица Темелкова.

Делата са другият проблем, който тепърва ще се разразява, и с който окръжните съдилища ще се сблъскат. С решението на парламента, всички дела на Специализирания съд, по които няма проведено разпоредително заседание, ще бъдат доразгледани в окръжните съдилища.

От тук нататък тепърва Окръжен съд – Бургас ще поема тежки дела, които досега разглеждаше Специализираният съд. Добавяйки това към факта, че Бургаски регион е изключително натоварен заради всички дела свързани със Слънчев бряг и Несебър, и вероятността за навреме завършени дела намалява значително.

Отговор няма и въпросът кой Окръжен съд ще разглежда дело, когато даде престъпна група е действала на територията на повече от една област? Честа практика срещана в Бургаско е такива групи да действат и във Варна, Сливен, Ямбол, както и други области в страната.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x