Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Проф. Боян Дуранкев: Чакат ни „Петковите“ години

Проф. Боян Дуранкев: Чакат ни „Петковите“ години

План „Б“ никой не го е виждал, а токът и житото от Украйна не са подплатени икономически. Това коментира икономистът проф. Боян Дуранкев, цитиран от „Фокус“. Правителството трудно стига очевидно до най-елементарна координация – такова нещо не е било може би в българската история, отбеляза икономистът.

„План „Б“ по отношение на бюджета мисля, че и финансовият министър и насън не може да си го представи, защото става дума за нарастване на разходите от там. Не само бизнесът може да банкрутира, но могат да банкрутират и общини, които имат задължения, и то солидни задължения. И не държавата ще ги подпомогне след това“, прогнозира проф. Дуранкев.

Освен газ, България внася и други суровини от Русия и ако ги спрем въобще, българската икономика може да спре да функционира, предупреди икономистът.

„Въпреки че нашият износ спрямо Русия е минимизиран и явно, че вече става в триъгълни операции, както в триъгълни операции отива и българско оръжие до Украйна постоянно“, посочи той. „Но да не забравяме, че тези неща са ясни и на Русия, а не само на България и на българските граждани. Очевидно само министърът на икономиката и на индустрията не знае за какво става дума. Но военните го знаят. И още нещо – армията ни е в такова жалко състояние, още разчитаме на онези знаменити чертежи. Въобще не сме подготвени толкова да бъдем агресивни, освен в приказките очевидно“, каза той.

„Да не забравяме, че ние от два дни реално сме вече в много сложни, деликатни отношения с Руската федерация, а зад Руската федерация наднича Китай, наднича Индия, надничат другите страни, които не се присъединиха и които не са толкова младежки, дръзновено агресивни в непремерените си приказки, които ги хвърлят, все едно че са на Сточна гара“, допълни проф. Дуранкев.

Икономистът отбеляза, че вместо при такава ситуация да говорим за мир, да говорим за мирно споразумение върху което се крепеше и Европейският съюз, и светът доскоро, а именно свободно движение на капитали, стоки и хора, ние подпомагаме точно обратното.

„Забележете, светът в момента – например Джеръми Корбин идеята е постигане на мир. Ние отиваме да гарантираме победа на Украйна, при положение че нито България, нито Украйна имат ядрено оръжие. Отсреща човекът с ядреното куфарче държи на разположение 6000 неизползвани ядрени глави“, посочи икономисът.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x