Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Проф. Ива Христова: Ниският брой случаи на лаймска болест не буди тревога в сезона на кърлежите

Проф. Ива Христова: Ниският брой случаи на лаймска болест не буди тревога в сезона на кърлежите

В последните години наблюдаваме значително нисък брой случаи на лаймска болест, което не буди тревога, коментира проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Според проф. Христова процентът на заразените с лаймска болест може да варира в зависимост от сезона и броя на ухапаните от кърлежи. „Това е нормално за тези три месеца да има много ухапани и тестовете да са положителни в лабораториите,” уточни тя.

Проф. Христова посочи, че най-често ухапвания от кърлежи се случват в популярни паркове и зелени площи в София, като Борисовата градина, Банкя и Южния парк. Тя съветва гражданите да бъдат особено внимателни при посещение на тези места.

„Изгражда се имунитет със специфични антитела, които обаче не са защитни,” обясни проф. Христова. „Няма достатъчна защитна реакция на организма, за да ни предпази от бъдещи ухапвания и заразявания.”

Специалистът подчерта необходимостта от продължаващи усилия за превенция и ранно откриване на заболяването.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x