Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Проф. Мария Нейкова: Търсим средства за изграждане на нова пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“ (ВИДЕО)

Проф. Мария Нейкова: Търсим средства за изграждане на нова пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“ (ВИДЕО)

Търсят се средства за изграждане на нова пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“. Това разкри в интервю за „Днес България“ областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова. На среща с министъра на Регионалното развитие и благоустройството са дискутирани възможни варианти за намиране на нужните средства.

Съоръжението се нуждае от спешен ремонт, заради което беше обявено частично бедствено положение. Язовир „Ясна поляна“ е в експлоатация от близо 50 години, а пречиствателната станция се е късала вече два пъти.

Според директора на ВиК Бургас инж. Ганчо Тенев сумата за ремонт на старото съоръжение и изграждането на нова пречиствателна станция е около 15 млн. лева.

„Тази станция е много остаряла и това е един проблем, който е трябвало да бъде решен много отдавна“. Сподели проф. Нейкова.

За момента живущите в общините, ползващи питейна вода от яз. „Ясна поляна“ могат да бъдат спокойни за нейното качество. Областният управител проф. Нейкова е възложила да се направи анализ на физикохимичните показатели на питейната вода от язовира. Изследванията не са показали отклонения от нормите.

Проф. Мария Нейкова и кметове от Бургаска област продължават да търсят решение за намаляване на високата цена на водата, която беше предложена от директора на ВиК Бургас инж. Ганчо Тенев.

Вижте цялото интервю с проф. Мария Нейкова:

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x