Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Проф. Семов: Съсипването на образованието ни е един от големите кусури на българското общество

Проф. Семов: Съсипването на образованието ни е един от големите кусури на българското общество

Мъдрият българин трябва да разбере разликата между Русия и император II, СССР и днешна Русия. Това заяви пред БТВ проф. Атанас Семов, член на Конституционния съд във връзка с честванията по повод 146 години от Освобождението на България вчера.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

По думите му на Шипка имало ясно развят байрак на националната независимост и отстояването на българското с нетърпимост не просто към пренаписването на историята, а задраскване на личности от историята.

Той заяви още, че на Паметника на свободата имало различни хора – много страст и това е разбираемо.

Масовият българин все по-силно вее байрака на нетърпимост към отмяна на миналото и към всеки вид политическо прислужване. Ние сме народ не просто със забележителни качество, но и с много богата история, която ни е научила на много неща – ако сами не ковем съдбата си, тя няма как да е добре. Оставим ли друг да пише българското настояще, не ни очаква добро бъдеще“, допълни проф. Семов.

Той спомена, че няма смисъл да се говори за историческата памет, ако не ни зарежда с мъдрост – да не се търпят никакви поробители и да не се търсят поробители сами, ако ние понякога го правим.

„Във всяка политическа линия, която се свързва и реална представлява някого другиго, не е национална политическа линия. Дали някои ще бъде представител или под някаква друга форма зависим и теглещ ни в посока Москва или Брюксел – няма никаква разлика“, изтъкна проф. Атанас Семов.

Той изтъкна, че като общество имаме два големи кусура – търпението ни към политическите безобразия и съсипването на образованието ни. В тези 30 години тайно и полека една-две политически партии редактираха българската историческа памет и промениха това, което трябва да остане в душата на детето, за да бъде пълноценен гражданин и българин. Той даде пример, че в учебниците за 2 и 3 клас – Човек и общество или Човек и природа, само и само да не се наричат „История“ – липсвал 3 март като български национален празник.

Издевателства има и се дължат на това, че дълго време си затваряхме очите и търпяхме като общество, каза още проф. Семов. 

По отношение на съдебната система, доцентът заяви, че това, което се показва в последните месеци и години. В нея все още има почтени и подготвени хора и трябва да им се даде кураж, че обществото разчита на тях.

„Политическият живот даваше повече кураж на онези, които могат в тайно коридорче, кръчма или заведение да редят не просто дела, а съдбата на нацията“, подчерта проф. Семов.

Според него всички форми и механизми, включително и предвидени в Конституцията за политическа намеса в съдебната власт, са точно обратното на онова, което е нужно на съдебната система. В съдебната власт има достатъчно реален, нравствен и професионален ресурс, за да може да се очисти, ако я пощадим от политическа намеса, посочи представителят на Конституционния съд.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x