Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Путин коментира икономиката на ШОС

Путин коментира икономиката на ШОС

epa11455340 Russian President Vladimir Putin (R) and Chinese President Xi Jinping shake hands as they pose for photos during their meeting on the sidelines of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit in Astana, Kazakhstan, 03 July 2024. The Shanghai Cooperation Organization (SCO) summit is taking place in Astana from 03 to 04 July. EPA/PAVEL VOLKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Руският президент Владимир Путин отбеляза сходството на позициите на страните от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) по международните въпроси и подчерта ръста на БВП в страните-членки на организацията на фона на рецесията на Запад.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

На среща в формат „ШОС плюс“, Путин заяви, че държавите-членки координират действията си в международен план, включително в ООН, и следват сходни външнополитически подходи. Той подчерта също така важността на търговско-икономическото, инвестиционното и финансовото сътрудничество в рамките на ШОС, което се насърчава активно заедно с бизнес общността.

Руският президент изтъкна, че на фона на рецесия в редица развити икономики по света, общият БВП на държавите от ШОС през 2023 г. се е увеличил средно с 5.2%, а промишленото производство е нараснало с 4.5% при инфлация от едва 2.4%. Според него това са добри показатели, които показват успешното развитие на страните-членки на ШОС.

Путин посочи също така задълбочаването на взаимодействието в областта на енергетиката, инфраструктурата, продоволствената сигурност, високите технологии, иновациите, цифровизацията и изкуствения интелект. Той подчерта, че ШОС предприема активни стъпки за изграждане и оптимизиране на веригите за търговия, логистика и взаимни разплащания, като се формират нови, по-ефективни транспортни коридори, които свързват континента от север на юг и от запад на изток.

Руският държавен глава заяви, че Русия е заинтересована да приобщи широк кръг държави към индустриалните проекти, реализирани чрез ШОС. Той добави, че Деловият съвет на ШОС, Междубанковата асоциация и Форумът на регионалните ръководители също са отворени за партньорство.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x