Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Пътеводител на туриста! Високо в Стара планина: Открийте царството на еделвайса в резерват „Козя стена“

Пътеводител на туриста! Високо в Стара планина: Открийте царството на еделвайса в резерват „Козя стена“

Високо в Стара планина, където ветровете постоянно брулят яркозелените обли била, Балканът пази едно свое ценно съкровище. Благородно цвете, спечелило през годините привилегията да бъде символ на туристическото движение, еделвайсът е ценна за медицината перла в най-високата част на планината.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Посрещаме палещото юлско слънце на връх Горалтепе. На 1595 метра надморска височина Арката на Свободата е най-високата точка на живописния проход „Троян-Кърнаре“, известен като Беклемето. Този проход е врата към приключения и невероятни гледки, които очакват всеки, който дръзне да тръгне по тези пътеки.

Началото на приключението

На запад от шосето поемаме по маркирания маршрут към резерват „Козя стена“ и се подготвяме за тричасов преход под знойните лъчи на слънцето. Ходенето е леко и без стръмни наклони, което го прави подходящо за туристи от всякакви възрасти и с различен опит. Пътят криволичи по обширните планински пасища, където през топлия сезон свободно обикалят стада крави и коне. Подножието на връх „Козя стена“ се извисява на 1670 метра надморска височина и тук започва царството на еделвайса.

В сърцето на резерват „Козя стена“

„Козя стена“ е известен като най-малкият резерват в страната. Въпреки малката си площ, защитената територия впечатлява с величествени остри скални зъбери, издигащи се в зеления безкрай над горския пояс. Движим се по зимния маршрут буквално по ръба на „Козята стена“. Истинският приключенец ще предизвика себе си по въжето. Стига да е с подходящи обувки и сухо време, без валежи, гръмотевици и ниска облачност. Маркирана е алтернативна пътека, която се движи безопасно от южната страна на скалите.

Легендата за еделвайса

Ако човек тръгне с очакването непременно да намери еделвайс, по-добре да се откаже. Казват, че малките бели цветове се показват само пред най-упоритите планинари. Тези крехки планински цветя често стават жертва на неразумни туристи. Затова, ако попитате някой местен човек къде има еделвайс, може и да не отговори. Балканджиите пазят това чудо на планината.

Защитените цветя на височините

Царството на еделвайса обхваща планините между 1500 и 3000 метра надморска височина. В България находища има в Пирин и в старопланинския резерват „Козя стена“. Цветето е защитено от закона и брането му е забранено. Затова, ако имате късмета да го срещнете, насладете се на неговата красота от разстояние и оставете природата да продължи своята магия.

Преходът в резерват „Козя стена“ е не само физическо предизвикателство, но и духовно изживяване. Красотата на планината, величието на скалните зъбери и тайнствеността на еделвайса правят това място уникално и незабравимо. Независимо дали сте опитен планинар или просто любител на природата, този маршрут ще ви предложи приключение, което си заслужава. Запомнете обаче да уважавате и пазите природата, за да може и следващите поколения да се насладят на това изключително място.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x