Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Пътни полицаи участваха с голям интерес в демонстрации на Съюза напарамедиците на днешното състезание за пътен полицай на годината в Бургас /Снимки/

Пътни полицаи участваха с голям интерес в демонстрации на Съюза напарамедиците на днешното състезание за пътен полицай на годината в Бургас /Снимки/

Пътни полицаи участваха с голям интерес в демонстрациите, които Съюзът на парамедиците в България показа по време на днешния Национален конкурс „Пътен полицай на годината“. Той се организира за 29-и път от Главна дирекция на полицията и тази година се провежда в Бургас.

В конкурса участваха 33 отбора пътни полицаи от всички областни дирекции в страната, сред които и 4 дамски отбора.

Съюзът на парамедиците в България участва в събитието с демонстрация на международния стандарт PHTLS (prehospital trauma life support – най-точно на български се превежда като „поддържане на живота при травма до транспортиране в лечебно заведение“) за реакция при различни видове пътен травматизъм – обезопасяване и транспортиране на пострадали.

Това е международен златен стандарт по поддържане на живота, по който се обучават парамедици в над 80 страни в света. В днешното състезание бе демонстрирано как правилно се сваля шлем от пострадал моторист и как най-безопасно се изважда от автомобил пострадал пътник.

В демонстрациите с удоволствие се включиха пътни полицаи, които споделиха, че това е изключително полезно предвид инцидентите, на които стават свидетели в ежедневната си работа. Водещият мотив на Съюза на парамедиците в България за включването в това събитие бе именно фактът, че полицаи и пожарникари често са първите, които се оказват на мястото на инцидента и трябва да умеят да стабилизират пострадалите до пристигането на „Спешна помощ“.

Представители на пожарната споделиха, че вече 40% от работата им съставляват спасителни акции и тези умения са нужни и важни. Бе коментирано, че в съседните европейски държави парамедиците са важна част от системата на полицията и пожарната.

Демонстрационният екип на Съюза на парамедиците днес бе в състав: д-р Теодор Цанков, лекар-специализант по анестезиология, реанимация и интензивни грижи и част от екипите на въздушните линейки, Георги Борисов, Цвятко Луджев, Стефка Аджемян и Борислав Дончев. Всички са сертифицирани обучители в най-високата квалификационна степен с опит като парамедици в системата на Спешна помощ у нас и в чужбина.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x