Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Работодатели: Протест и оставка на правителството, ако не изпълни обещаното компенсиране срещу високите цени на тока

Работодатели: Протест и оставка на правителството, ако не изпълни обещаното компенсиране срещу високите цени на тока

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) се закани да организира протест в началото на май и да поиска оставка на правителството.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„Настояваме за незабавни действия от страна на правителството! В противен случай от началото на месец май излизаме на национален протест с искане на оставката на цялото правителство“, изтъкват в писмо от Асоциацията на организациите на българските работодатели, до министър-председателя Кирил Петков и министрите на икономиката на енергетиката Корнелия Нинова и Александър Николов. В него се твърди за неизпълнение от страна на правителството на поетите на 14 март тази година ангажименти за компенсиране на бизнеса срещу високите енергийни цени, и се настоява за спешни мерки за преодоляване на проблемите на енергийния пазар.

Писмото е подписано от Добри Митев, председател на УС на БСК и председател на АОБР, по поръчение на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

На срещата през март са били поети ангажименти за удължаване на механизма за компенсации до края на април 2022 г. с повишен таван от 300 лева за мегаватчас и разработване на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на електроенергия на достъпни цени за 633-те хиляди потребители на свободния пазар, който да заработи от 1 май 2022 г.

Освен това е било заявено, че представители на Асоциацията ще бъдат поканени в работна група по тази тема, но такава покана не е получавана.

В същото време прогнозираното спадане на цените не се наблюдава, посочват от АОБР. „Първи май наближава, а няма никаква готовност за изпълнение на даденото от Вас обещание. Бизнесът в цялата страна не знае какво му предстои след 14 дни! Няма време, а очевидно няма и готовност от страна на правителството да изпълни поетия ангажимент“, пише в писмото.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели искат незабавно от Министерския съвет удължаване на съществуващия механизъм за компенсация на бизнеса с референтна цена 185,59 лева за мегаватчас и таван от 300 лева за мегаватчас, докато не се намери работещо решение за стабилизиране на пазара, одобрено от работодателите. „Настояваме МС да вземе това решение още на следващото си заседание“, изтъкват от АОБР. Настояват още и разработване на механизъм за гарантиране на дългосрочното предлагане на електроенергия за 633-те хиляди потребители на свободния пазар на достъпни цени, съгласуван и одобрен от работодателите./ „24 часа“

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x