Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Радев критикува процесите в РСМ

Радев критикува процесите в РСМ

Президентът на България Румен Радев изрази пред журналисти в Гърция своето безпокойство относно процесите, които се случват в Република Северна Македония (РСМ), заявявайки, че тези процеси отдалечават страната от европейската интеграция. Той подчерта, че тези събития тревожат както България, така и Гърция.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Радев подчерта, че държавното ръководство на РСМ не е готово за членство в Европейския съюз, като посочи необходимостта от познаване на международното право. Той отбеляза, че международните договори трябва да се изпълняват от всички следващи правителства, а не да се ревизират. Според него, липсват също така и познания по конституционно право, като отбеляза, че българската Конституция защитава индивидуални права, докато тази на РСМ защитава колективни права.

Президентът също така изрази мнение, че държавното ръководство в РСМ няма достатъчно познания по европейското законодателство, като подчерта, че когато има заключение на Съвета, прието с консенсус, няма място за пазарлъци. Радев добави, че България е готова да помага на РСМ в този процес и винаги е подкрепяла европейския й път.

В своето изказване, президентът Радев също така подчерта, че в България не се преследват хора заради различна идентичност, не се атакуват техните клубове и те не са държани далеч от позиции в администрацията.

По отношение на вътрешната политическа ситуация в България, Радев заяви, че по време на консултациите пред всяка една от партиите е поставил въпроса за формула за съставяне на кабинет. Той отбеляза, че предложението на ГЕРБ за правителство на малцинството изисква отговорност и политическа смелост, и че това е нещо ново за българската политическа система, което зависи от реакциите на партиите.

Относно отношенията с Гърция, Радев посочи, че през последните години България и Гърция са изградили политически отношения на най-високо ниво, но отбеляза, че България не е успяла да извлече максимума от тези отношения.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x