Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Радев от Латвия: Обща декларация на Б9 за Украйна няма да има

Радев от Латвия: Обща декларация на Б9 за Украйна няма да има

Обща декларация на Б9, касаеща Украйна този път няма да има. Това заяви президентът Румен Радев малко преди началото на срещата на върха на държавите от формата Б9, домакин на която е столицата на Латвия – Рига.  

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

В мероприятието участват държавни ръководители на 8 държави-членки на НАТО от Централа и Източна Европа, както и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Освен България, се включват Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

Акцент на обсъжданията е напредъкът по засилване на отбраната на Източния фланг на НАТО. В рамките на формата Б9 ще бъдат проведени разговори и във връзка със ситуацията в Украйна преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

Регионалният формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността е създаден през 2015 година по инициатива на президентите на Румъния – Клаус Йоханис – и на Полша – Анджей Дуда – в отговор на предизвикателствата пред сигурността в региона след анексирането на Крим от Русия.

По негово предложение е бил променен и първоначалният вариант на съвместното изявление от днешната среща като е отпаднал текстът, който задължава всяка страна от Б9 да предоставя военна помощ на Киев.

Радев изтъкна, че ще бъде съставено само заявление на двамата съпредседатели. Причина да няма обща декларация на Б9 е на липсата на пълен консенсус между страните как да бъде постигнат изход от войната на Русия в Украйна.

Държавният глава посочи, че България е решена да развива собствен отбранителен капацитет и да допринася за отбранителния потенциал на източния фланг на НАТО.

„В резултат бе приета позицията всяка страна да решава сама по своя собствена преценка и според своите собствени възможности дали и как да помага на Украйна, дали с военна, с финансова или с хуманитарна помощ и считам това като определен успех в подкрепа на здравия разум и важна крачка в посока на преместване на фокуса от търсене на решение на тази война на бойното поле, което е свързано с много жертви, много разрушения, безконтролна ескалация и растящ риск за глобалния мир към търсене на решение чрез преговори съобразно устава на ООН. Затова и подкрепяме в това съвместно заявление подготовката за срещата на върха в Швейцария“, допълни президентът Радев.

По думите му трябва да осъзнаваме реалностите. Той посочи, че всички искат Украйна да възстанови териториалната си цялост, а Русия да прекрати агресията си, но реалността била, че Киев няма нито материалните, нито човешките ресурси да постигне тези цели.

Президентът очерта два варианта за решение на проблема – мирни преговори или предоставяне на допълнителни материални и човешки ресурси за Киев от страна на НАТО. Но вторият път, според Румен Радев води неизвестно накъде и носи риск за глобалната сигурност.

Президентът отказа да коментира всякакви вътрешнополитически теми – нито ниската избирателна активност, нито кога ще свика първото заседание на 50-ото Народно събрание:

„Моят основен ангажимент като президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили е гарантирането на сигурността. Затова съм и тук, разбира се, ще говорим в България“.

 

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x