Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Радев поля със студена вода Кирил и Асен

Радев поля със студена вода Кирил и Асен

„Политици и демагози, които никога не са рискували живота си, с охота излагат на риск живота на другите, без да осъзнават опустошителния потенциал на войната.“

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, след като проведе демонстрационен полет на изтребител „Юрофайтър“ в Испания. Във втория ден от посещението си в Мадрид държавният глава посети Логистичен център за въоръжение и проучване.

„Имах възможност да летя на един от най-съвременните изтребители в света. Благодаря на испанските авиатори и техници, които заедно със своите български събратя се грижеха за сигурността на небето на България,“ заяви Радев след полета.

Президентът добави, че е признателен на испанските колеги за „уникалната възможност да лети на един от най-съвременните изтребители в света“. Благодари на испанските авиатори и техници, които заедно с български летци се грижеха за сигурността на небето на България.

„В Европа бушува война. Мисията на професионалните военни днес е да не допускаме войната да се разраства. И точно тук трябва да го направим с професионализъм в името на сигурността, с ясното осъзнаване и много трезва преценка за опустошителния потенциал на войната, с която политици и демагози не разполагат или пренебрегват в името на партиен или користен интерес. Много от тях никога не са рискували живота си, но с охота излагат на риск живота на другите. Това е нашата мисия, тъй като тези хора залагат на карта мира на обществата, мисията на професионалните военни е именно да съхраняват този мир с цената на живота си“, каза президентът Радев.

Обединеният център за въздушни операции Торехон в Мадрид е част от командната структура на НАТО. Основната мисия на центъра е да планира, ръководи, анализира и докладва за операции по охрана на въздушното пространство в мирно време. През февруари Испания изпрати у нас 4 свои изтребители „Юрофайтър“ за изпълнение на мисии по съвместна охрана на българското небе.

В рамките на визитата си Радев ще посети централата на футболния клуб „Реал Мадрид“ на стадиона „Сантяго Бернабеу“ и ще се срещне с Флорентино Перес – президент на Кралския клуб, отборът с най-много титли в историята на Шампионска лига.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x