Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
17.07.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Радев продължава сондирането за ново правителство

Радев продължава сондирането за ново правителство

Президентът на Република България, Румен Радев, проведе втора среща с парламентарно представените партии в опит да състави редовно правителство в рамките на 50-ото Народно събрание. В този контекст, Радев се обърна към Движението за права и свободи (ДПС) с въпрос за готовността им да поемат втория мандат за съставяне на кабинет и каква би била успешната формула за реализацията му.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Радев напомни, че ако първият мандат не бъде реализиран, вторият задължително отива при ДПС. „Вие имате ли вече някакви идеи за неговата реализация?“ – попита президентът.

В същото време, партия ГЕРБ предложи съставяне на правителство на малцинството. Лидерът на партията, Бойко Борисов, изрази мнение, че няма как да се реализира друго правителство освен с първия мандат.

Румен Радев изрази притеснение от ниската избирателна активност и попита ДПС как виждат решението на този проблем. В отговор, депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че ниската избирателна активност може да бъде изходна точка за решенията, които ще предложи партията. Според него, това показва ниско доверие в политическите субекти и политическия процес, което се задълбочи през последните четири години.

Цонев подчерта, че хората категорично не искат нови избори и желаят стабилизация на политическия процес, съставяне на мнозинство и кабинет, който да решава проблемите на страната. Той отбеляза, че мандатът на новия кабинет трябва да бъде пълен или близък до пълния мандат, и че ДПС съзнава своята отговорност пред избирателите.

Йордан Цонев заяви, че ДПС е готова да извърви пътя, отреден на втория мандат, но партията смята, че е редно да се подкрепи първия мандат. Той видя в заявката на по-малките партии да съставят кабинет политическо его, тъй като такъв кабинет няма как да не бъде подкрепен от първите две партии.

„Ние разчитаме много на Вас, господин президент,“ обърна се Цонев към Радев. Той подчерта нуждата от медиатор в процеса на съставяне на правителство и изтъкна, че няма кой друг да изпълни тази роля освен президента. Цонев завърши, че изборите са краен вариант и не са добър изход от ситуацията.

Заключение

Ситуацията в 50-ото Народно събрание остава напрегната, като основните партии търсят начини да избегнат нови избори и да съставят стабилно правителство. Ролята на президента като медиатор е от ключово значение за намиране на успешна формула за съставяне на кабинет, който да отговори на нуждите и очакванията на българските граждани.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x