Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Региони > Раднево е на четвърто място по заплати у нас

Раднево е на четвърто място по заплати у нас

Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2020 г. е в община Челопеч 2 628 лв. На второ място е средната заплата в община Козлодуй 2 336 лв., следвана от Пирдоп (1 936 лв.) и Раднево (1913 лв.). Столична община е на 5-та позиция (1 913 лв.), а топ 10 в страната се допълва от Гълъбово (1 830 лв.),  Девня (1 745 лв.), Елин Пелин (1 638 лв.), Панагюрище (1 528 лв.) и Божурище (1 540 лв.). Това сочи анализ на Института за пазарна икономика.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

За поредна година най-високите заплати в страната са в малки общини с големи работодатели – водещи са общините в Средногорието, на чиято територия има развита добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и в общините с много големи предприятия в енергийния сектор.

Според икономистите, изготвили анализа, високи доходи се регистрират и в общините в периферията на най-големите икономически центрове София, Варна и Пловдив. Успешният модел е в резултат от развитието на услугите в градовете, бурният растеж в дигиталната сфера и силната индустрия в периферията, която се ориентира към по-висока добавена стойност и носи по-високи доходи. Въпреки последствията от пандемията, навсякъде се отбелязва ръст на средната заплата.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x