Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Разликата между днешния и предишния облик на Слънчев бряг или как пропадна имиджа и нивото на легендарния ни курорт

Разликата между днешния и предишния облик на Слънчев бряг или как пропадна имиджа и нивото на легендарния ни курорт

Слънчев бряг е най-големият курорт в България и един сред най-големите и разпознаваеми в Европа. Той се намира в южната част на българското Черноморие, на около 30 километра от Бургас.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Курортът е основан през 1959 г. и бързо се развива, като през последните години се превръща в дестинация за милиони туристи от цял свят.

Предишният облик на Слънчев бряг

В първите години на съществуването си Слънчев бряг е предимно курорт за летовници от СССР. Строителството е планирано и контролирано от държавата, като се обръща внимание на балансираното съчетание на строителство и зеленина.

Курортът е заобиколен от гори и има множество паркове и градини. Проектиран е от френски инженери така, че движението на въздушните течения да циркулират между сградите.

Курорта е бил перла в короната на българския туризъм до началото на 90-те години, когато започва безразборното и безконтролно строителство.

Днешният облик на Слънчев бряг

През последните години строителството в Слънчев бряг се развива бурно. Строят се нови хотели, апартаменти и търговски обекти, като често се пренебрегва важността на зелените площи. В резултат на това курортът днес се е превърнал в бетонен пояс, който е загубил огромна част от очарованието си.

Къде изчезна балансът?

Причините за загубата на баланс в развитието на Слънчев бряг са комплексни. Една от тях е отварянето на пазара за частни инвестиции. В резултат на това строителството започва да се контролира от частни фирми, които често се ръководят от желанието за максимална печалба, а не от интересите на туризма.

Друга причина е липсата на цялостна концепция за развитието на курорта. В продължение на много години Слънчев бряг се развива стихийно, без да има единен план, който да гарантира баланса между строителство и зеленина. Комплексът се е превърнал в истинска клоака, гъсто и безразборно застроена. Това отблъсна голяма част от заможните туристи, които предпочитат спокойни и близки до автентичната природа дестинации. За сметка на това по-бедните западняци всяка година препълват хотелите привлечени от евтиния алкохол, забавления и престъпно създаденият имидж от страна на някои туристически оператори гласящи, че в него всички табута са паднали, а жените са евтини и лесно достъпни за западните туристи.

Какво може да се направи?

За да се възстанови балансът в развитието на Слънчев бряг, са необходими редица мерки. Една от тях е да се забрани строителството на нови хотели и апартаменти в близост до морето. Това ще освободи пространство за създаване на нови зелени площи.

Друга важна мярка е да се разработи цялостна концепция за развитието на курорта, която да гарантира баланса между строителство и зеленина. Тази концепция трябва да бъде съгласувана с всички заинтересовани страни, включително община Бургас, държавни институции и частни инвеститори. От своя страна това ще допринесе до по-голяма конкуренция, която ще повиши качеството на услугите, следователно цените и възвръщането на заможните туристи, които да изместят порочния поток от желаещи евтини порочни забавления екскурзианти.

Възстановяването на баланса в развитието на Слънчев бряг е важно не само за естетическото въздействие на курорта, но и за неговата устойчивост. Зелените площи са важни за подобряване на качеството на въздуха и водата, както и за намаляване на шума и замърсяването.

Дългосрочната рекламна стратегия от страна на държавата ще подпомогне изключително много за промяна досегашния имидж на курорта.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
27 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Те го бетонираха . За къде вече. Егати смотания комплекс

Anonymous

Концепция Лидия Шулева – курортите стават градове

Anonymous

Киселото грозде за много хора

Anonymous

Който не му харесва в враца да пасе патките

Anonymous

Много е късно вече.И от бедните туристи имат милиони печалби.Не им пука на собствениците на хотели.

Anonymous

Е целите на туризма не са ли максимални печалби? Що за глупости с предъвкване на стари теми? Защо днес старите хотели са най-евтините и най-лоши на Слънчев Бряг? Как ще балансираш зеленина и сгради при това положение? Да се строи още с по големи отстояния между сградите или как? Статия, която не носи никаква информация.

Anonymous

Костов унищожи слънчев бряг.

Anonymous

Беше прекрасен курорт, кочплекс

Anonymous

Много по хубаво е сега пълен с проститутки наркомани нарко пласьори сутеньори внос на чуждестранни деграданти почиващи упиращи до тези услуги, който горе споменатите предлагат. Въпреки и това сега е по добре!

Anonymous

Това няма как да стане.

Anonymous

Пълна глупост бетон до бетона майно ле.
Не е кисело гроздето …Ходих лятото ,бил съм и като малък .Е открих разликата .

Anonymous

Значи е време да събаряме!:)

Anonymous

Разсипано е едно хубаво място, хубав плаж и природа. Нека има туристически гета с евтин алкохол, проститутки и др., да има къде да се свинят деградиралите и да си харчат парите. Но да е на място като за кочина, прасетата и без това не се интересуват от зеленина, чисто море, хубав плаж и т. н.

Anonymous

Кога ще почне рекултивацията на СБ, събаряне на хотели, обширни зелени пространства и свободен достъп до морето по крайбрежен път. Далеч от магистралата с велосипедни пътеки и малки капанчета с канализация.

Anonymous

Имате много здраве! Комплексът е проектиран от Български архитекти и застрояването приключи при достигане на плътност 8 кв.метра от площта на плажната за човеколегло! Дойде демокрацията и „те ти булка Спасовден“!

Anonymous

Само не разбрах какво общо има община Бургас с к.к. Слънчев бряг!? Всеки грамотен българин, а и чуждестранен турист знае, че комплекса се намира на територията на община Несебър.

Anonymous

Нищо не е пропаднало.
Има някой неща в държавата който изчзнаха благодарение на нас самите. Но нищо не е пропаднало,даже въпреки държавата продължава да носи доходи за нея.
И това да плуеш по всичко родно а да превъзнасяш чуждото трябва да бъде подсъдно. ПАТРИОТИЗМА СЕ ВЪЗПИТАВА. НЕ СЕ РАЖДАШ С НЕГО.

Anonymous

От 18 до 30 години всички са за Слънчев бряг. Другите категории да ходят другаде.

Anonymous

Трагично, трагедия,нищо общо с място за отдих и спокойствие!?

Anonymous

Абсолютно вярно!

Anonymous

Мръсен топ, който не му харесва да ходи в Албена

Anonymous

Кога най после ще асфалтират плажа

Anonymous

Сега Слънчев бряг един кенеф като цяла България

Anonymous

Адриан Тарлото и Тони Усмивката от гара Левски, отглеждат марихуана на лампи в къщата на Ламбиста от същият град. Тони Усмивката всеки ден носи амфетамин и пико на Адриан точно в 12 часа на обяд. Майката на Адриан продава метадон. пикото и амфетите ги вземат от Рени циганката и ги крият в рамката на колелото на Тони Усмивката 

Anonymous

В Слънчев бряг се чуствам като в Люлин или Младост в София.След влизане в комплеска пътя е натоварен като Царигдадско шосе.

27
0
Would love your thoughts, please comment.x