Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
20.02.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Разярени представители на „Правосъдие за всеки“излязоха на протест срещу пошлите кандидатури на Атанасова и Белазелков за конституционни съдии

Разярени представители на „Правосъдие за всеки“излязоха на протест срещу пошлите кандидатури на Атанасова и Белазелков за конституционни съдии

От „Правосъдие за всеки” организираха протест на пл. „Независимост” в София. От неправителствената организация настояват, че изборът на новите конституционни съдии е извършен непрозрачно и необосновано. Възразяват още и срещу деветгодишния им мандат.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„Народните представители да си преразгледат решенията, които най-вероятно ще се окажат противоконституционни. Сами да си ги оправят, като ги оттеглят. Другият вариант е самите кандидати да се оттеглят и да се проведе една нормална, конкурентна процедура”, заяви адвокат Петър Славов, който е и бивш депутат.

Адвокат Велислав Величков от „Правосъдие за всеки” беше категоричен, че изборът на новите съдии не отговаря на изискванията.

„Не сме съгласни с политическата същност на кандидатурата на Десислава Атанасова. В изискванията за конституционен съдия пише, че кандидатът не може да бъде дори член на политическа партия”, каза той.

„Договорките, които очевидно са се случили между партньорите в управлението, не бяха публични, нямаше прозрачна публична процедура, каквато последните конституционни промени определяха. Преди седмици депутатите гласуваха, че ще има прозрачна публична процедура”, каза протестиращата Вера Стаевска.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x