Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Растежът на българската икономика продължава да се забавя

Растежът на българската икономика продължава да се забавя

Растежът на българската икономика продължава да се забавя, показват експресните данни на националната статистика. През третото тримесечие на годината икономическият ръст се е забавил до 1.7% на годишна база при 2% ревизирани данни за второто тримесечие.

Статистиката показва още, че на тримесечна база икономиката през лятото нараства с едва 0.6%.

Скромният годишен ръст е вследствие както на отслабването при големите търговски партньори на България, така и на липсата на големи публични инвестиции след встъпването на кабинета „Денков – Габриел“ и слабия летен сезон.

Държавният бюджет бе приет едва през юли и влезе в сила от август, но и досега изпълнението на капиталовите инвестиции остава слабо.

Растежът на българската икономика в периода юли – септември е значително под стойностите за същото тримесечие на 2022 г. с ръст от 3.2% в експресната оценка и коригиран до 3.3%.

Експресните оценки са най-ранната картина за състоянието на българската икономика. Справка на Economic.bg показва, че годишният ръст през лятото е най-слабият от края на 2014 г. насам – периодът, който се характеризира с фалита на Корпоративна търговска банка и политически сътресения.

Според данните на статистиката крайното потребление – на правителството и на домакинствата в България – расте с 6.1%, което е съвсем малко повече спрямо предходното тримесечие. Дали това се дължи предимно на свиването на потреблението на домакинствата, или на харчовете на правителство, предстои да стане ясно от с първата ревизия на настоящите данни, която е предвидена за следващия месец.

Бруто образуването на капитал – или инвестициите в България – се увеличава с 9.4%, а износът на стоки намалява със 7.8%, докато вносът – със 7.5%.

Ревизия

С новите си данни Националният статистически институт (НСИ) коригира в посока надолу и данните си за предходното тримесечие. Според експресните оценки годишният ръст през първото тримесечие бе 1.8%, а впоследствие бе коригиран на 1.9%. Сега националната статистическа служба отново го ревизира – до 2%.

Ревизирани в посока нагоре са и данните за първото тримесечие на тази година – от 2.2 на 2.4%.

В Европа

Регионалните данни от Евростат показват, че въпреки забавянето на икономиката, България се намира сред горната половина по ръст на БВП в Европейския съюз. Пред България са само няколко страни – Румъния, Португалия, Кипър и Испания.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x