Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > РЕАЛИЗАЦИЯТА НА МЛАДИТЕ В БЪЛГАРИЯ: МИТ ИЛИ РЕАЛНОСТ?

В България често се говори за качеството на образованието, перспективите за реализация на младите хора и успехите на завършилите университети. Министерството на образованието и науката (МОН) често изказва суперлативи за грижите и усилията, които полага за успешната реализация на младите специалисти. Но дали всичко това е истина?

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

В търсене на отговори, от „Днес България“ решихме да се срещнем с реален студент, който завърши преди година Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас със специалности История и Психология. Името му е Крис Николов, и той сподели своите впечатления и опит от следването и реализацията си.

Интервю с Крис Николов

Какво те привлече към специалността История?

Крис Николов: Привлече ме перспективата и нещата, с които се занимава историята. Областта е изключително интересна, обширна, изискваща въображение и логика едновременно.

Как оценяваш подготовката според съвременните университетски програми?

Крис Николов: Подготовката според съвременните университетски програми е изключително незадоволителна. Използват се все още много остарели порядки и практики от соца, които изтощават и напрягат излишно студентите.

Чувстваш ли се подготвен за реализация в сферата?

Крис Николов: Изобщо не се чувствам подготвен, по-скоро запознат с някакви неща. Програмите вместо да насърчават студентите, в повечето случаи ги отказват от специалността. Също така не се набляга толкова на практическите знания и начина по който да се търси истината, а просто на някакви академични и изключително маловажни неща.

Какво трябва да се направи, за да се подобри учебния процес?

Крис Николов: Аз не знам какво точно трябва да се направи в тази насока, защото не съм аз специалистът, който се занимава с тези неща, но казвам моите впечатления от учебния процес в университетите.

Какви са възможностите за реализация с диплома по История?

Крис Николов: Според мен изключително трудно се реализира човек с История и дори Дипломация. Причините са много, но част от тях са, че пазарът е пренаситен с такива кадри, които едновременно не са достатъчно компетентни.

Какви други проблеми срещат младите специалисти?

Крис Николов: Друг проблем е, че България сякаш няма много културни институции, които да имат нужда от такива кадри, защото всички вече са заети и на младите им се налага да чакат някой от старите да напуснат, за да се вместят. Също така, по принцип го има и проблема във всички сфери, че се търси опит от младите, който е невъзможно да имат.

Слушайки Крис Николов, ясно се вижда разликата между официалните изявления и реалната ситуация. МОН може да твърди, че полага усилия за успешната реализация на завършилите, но мнението на Крис показва, че много млади хора се чувстват неподготвени и обезверени.

Проблемите, които той посочва, са значими и заслужават внимание. Остарелите учебни програми, липсата на практически знания и недостатъчната подкрепа за младите специалисти са бариери, които трябва да бъдат преодолени, за да може младите хора наистина да се реализират успешно в избраните от тях сфери.

Това интервю е само един поглед към проблемите на образователната система в България, но е важно да се отбележи, че тези въпроси не са нови и изискват сериозни реформи и ангажимент от страна на институциите. Надеждата е, че чрез открити дискусии и реални действия ще се постигнат необходимите промени за подобряване на образователната система и реализацията на младите хора в България.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x