Моля, подавайте сигнали на този номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Режим на тока няма да има, сигурен е енергийният министър

Аз съм абсолютно сигурен, че режим на тока в България не се очаква. Това каза служебният енергиен министър Росен Христов пред журналисти във Ветово.

Той допълни, че страната разполага с необходимото обезпечение.

„Енергийната система е в добро състояние е. Извършват се и са извършени всички необходими ремонтни дейности, така че да обезпечим нормална работа на всички енергийни мощности“, посочи Христов.

Той припомни също, че по план газовата връзка с Гърция влиза в търговска експлоатация на 1 октомври. По думите му в момента се извършват редица тестове и всякаква друга подготовка. „Всичко върви по план, така че на 1 октомври очаквайте по тръбата да потекат търговски количества газ“, подчерта Росен Христов.

Той каза още, че капацитетът на интерконектора осигури пълната възможност да получаваме договорения природен газ от Азербайджан – 1 млрд. куб. м газ за година, който да се подава равномерно през12-те месеца. Министърът на енергетиката каза още, че при доставянето на азерския газ през Гърция по договор получаваме и доста по-добра цена. „Така че, всъщност това е едно от основните предимства на тази мрежа, включително и това, което увеличава капацитета и имаме възможност да осигуряваме газ не само за България, но и за съседните държави“, заяви той.

Христов посочи също, че след като бъдат осигурени приоритетно необходимите количества каза за страната ни, при възможност да бъдат осигурени по-големи количества, ще се търгува с тях. „При възможност аз бих искал да видя „Булгаргаз“ например като една пълноценна търговска компания, която да осигурява газ на оптимални цени и да го продава не само на българския пазар, но и на международния пазар“, каза още той.

Споделете тази новина във фейсбук
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x