Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Рибарите се оплакват от изключително слаб улов преди Никулден

Рибарите се оплакват от изключително слаб улов преди Никулден

Седмици преди Никулден рибари по Южното Черноморие се оплакват от изключително слаб улов. Липсват традиционни видове риба, които предходни години пълнеха рибарските мрежи, а след това и витрините на магазините.

На рибните пазари тази есен липсва традиционният за сезона паламуд. На щандовете все пак присъства негов заместник – турук.

Търговци обясняват, че рибата, която продават като заместител е с български и гръцки произход. Към момента черноморската риба, която е предлагат е дребен сафрид и лефер. Липсата на паламуд и чернокоп, които традиционно се ловят в този момент на сезона потвърждават и рибарите от Ченгене скеле.

А във втората половина на ноември температурите и на въздуха и на морската вода са толкова високи,че пасажите паламуд избират други части на Черно море. Вероятно има и други причини за липсата на риба ,предполагат опитните рибари.

„Предполагам,че и климатологията и евентуално прекъсване на хранителни вериги. Наблюдава се наваляне на улова на цаца, уа и горчивка. Ако този вид риби са се насочили към Източното крайбрежие,естествено и големите риби, които се хранят с тях, ще ги последват”, обясни рибарят Димитър Янчев пред Нова телевизия.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x