Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Рискът от използването на стари или неефективни слънцезащитни кремове

Рискът от използването на стари или неефективни слънцезащитни кремове

С настъпването на летния сезон и увеличаването на времето, което прекарваме на открито, слънцезащитните кремове стават изключително важни. Въпреки това, употребата на стари слънцезащитни кремове или такива, които не предлагат адекватна защита, може да доведе до сериозни слънчеви изгаряния.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Според експерти, слънцезащитните продукти имат срок на годност и ефективността им значително намалява след 12 месеца от отварянето. Това означава, че употребата на стар крем може да остави кожата ви незащитена срещу вредните UV лъчи.

Проблеми с етикетирането и объркващата информация

Асоциацията за защита на потребителите „Environmental Working Group“ (EWG) твърди, че много слънцезащитни кремове продължават да предоставят объркваща информация за защита. Те съобщават, че купувачите често биват заблуждавани от реклами, които подчертават ефективността на продуктите, но не винаги предлагат адекватна защита срещу UV лъчите.

Изследване, проведено от EWG, обхващащо 1400 крема, показва, че повечето продукти спазват новите изисквания на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). Въпреки това, понятието „водоустойчив слънцезащитен крем“ е забранено, тъй като може да въведе потребителите в заблуда относно реалната защита, която продуктът предлага.

UVA и UVB защита

Слънцезащитните кремове трябва да предоставят защита както срещу UVA, така и срещу UVB лъчите. UVB лъчите са основният причинител на слънчеви изгаряния, докато UVA лъчите проникват по-дълбоко в кожата и са свързани с по-висок риск от рак на кожата и преждевременно стареене. Много продукти на пазара осигуряват защита само срещу UVB лъчите, оставяйки потребителите изложени на вредното въздействие на UVA лъчите.

Защитен фактор (SPF) и неговото значение

Много потребители вярват, че слънцезащитен крем с по-висок SPF фактор предоставя значително по-добра защита. В действителност, разликата между SPF 50 и SPF 100 е малка. SPF 50 блокира около 97% от UVB лъчите, докато SPF 100 блокира около 98.5%. Важно е да се отбележи, че SPF показва количеството на излагане на слънце, което може да предизвика изгаряния на защитената кожа в сравнение с незащитена кожа. Това не означава, че можете да прекарате повече време на слънце без риск от изгаряне.

Допълнителни мерки за защита

Слънцезащитният крем трябва да се използва в комбинация с други мерки за защита, като носене на шапки, защитно облекло и използване на чадъри. Тези допълнителни мерки ще помогнат за по-добра защита от ултравиолетовата радиация.

Използването на стари или неефективни слънцезащитни кремове може да доведе до сериозни слънчеви изгаряния и увеличен риск от рак на кожата. Важно е да избираме продукти, които осигуряват защита както срещу UVA, така и срещу UVB лъчите, и да се доверяваме на актуални и надеждни източници за информация относно защитата от слънце.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x