Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Роден доктор: Ще има нов пик на COVID-19!

Роден доктор: Ще има нов пик на COVID-19!

„Сигурен съм, че ще има нов пик на заразени с COVID-19 у нас. Въпросът е кога това ще се случи”. Това заяви Александър Симидчиев, зам.-председател на Комисията по здравеопазване в парламента, цитира думите му Нова тв.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„Във всички държави в Европа – и във Франция, Германия, Англия и Гърция имат много новозаразени. Така че ако много хора отидат в Гърция например има голям риск там да се получи заразяване и това да се пренесе и при нас”, каза още той в студиото на „Събуди се”

Той е категоричен, че след като мерките бяха прекратени, бдителността на всеки един от нас трябва да остане. „Нека хората използват сегашния момент, за да се ваксинират”, призова Симидчиев.

Относно обсъжданите промени да се премахне ролята на личния лекар, а при здравен проблем да търсим помощ от специалисти по обща медицина, той коментира: „За да може да се обясни една реформа, трябва да има достатъчно време, за да бъде разяснена както трябва. Това, което се предлага, не е едно кратко нещо, а има своя задълбочен смисъл. Въпросът е да се разясни адекватно”.

„Един общопрактуващ лекар получава пари на базата на това колко души са записани при него. Първоначално се каза, че това ще отпадне, но се оказа, че това не е така и аз се успокоих. Двата компонента на средствата, които получават, са средства за записани при тях и средства за всяка една дейност, която се извършва конкретно. Средствата за записаните се използват, за да се реализира нещото, наречено „обществено здраве” – дейности, които могат да се прилагат към здрави хора. Няма как те да се случат, без да има списък на записани при даден лекар”, категоричен бе Александър Симидчиев.

По думите му има сериозен кадрови проблем с общопрактикуващите лекари. „Ако те имат възможността да реализират по-сериозни приходи, ще има по-сериозен интерес към специалността и това е част от решението”, посочи зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в парламента.

Той коментира и избора на шеф на БНБ и предложението на Христо Иванов „Продължаваме промяната” и „Има такъв народ” да оттеглят кандидатурите си. „В неделя ще има коалиционен съвет, където голяма част от различните гледни точки по темата ще бъдат изгладени. Това не е основание да има трусове в коалицията, но е основание хората да се да се замислят кои са големите проблеми пред България в момента”, каза още той.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x