Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
04.12.2023

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Родна делегация посещава Света гора

Родна делегация посещава Света гора

Българска делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, е на традиционно посещение в Света гора за празника на манастира „Свети вмчк. Георги Зограф“, съобщиха от пресцентъра на парламента, цитирани от БТА.

В 11:15 часа председателят на парламента Росен Желязков и водената от него делегация ще се срещнат с духовното ръководство на Света гора в столицата Карея. По-късно те ще посетят българския манастир „Свети вмчк. Георги Зограф“. В 14:00 часа председателят на Народното събрание и народните представители ще разговарят с монашеското братство и след това ще разгледат манастира и неговата библиотека. Председателят на парламента ще отпътува за България, а депутатите ще присъстват на вечерната служба и вечерното бдение в светата обител.

На 16 ноември народните представители ще участват в тържествената служба в храма по случай празника на манастира и ще се включат в литийното шествие с чудотворната икона на Св. Георги.

В делегацията са заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от ПГ „Възраждане“ Цончо Ганев, председателят на Комисията по конституционни въпроси и народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков, народният представител от ПГ „Продължаваме промяната – Демократична България“ Христо Даскалов, народният представител от ПГ „БСП за България“ Румен Гечев, народният представител от ПГ „Има такъв народ“ Станислав Богдански и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев.

БТА припомня, че в средата на миналия месец във Великотърновския университет се проведе Международната интердисциплинарна конференция „Света гора Атонска и Света гора Търновска. Пространства на духовността“. Света гора Атонска има изключителна роля за целия православен свят, който следва византийско-старобългарския модел. Културните връзки на старобългарската културна традиция и Търновград като столичен и най-голям център със Света гора Атонска датират още от въздигането на Търново като столичен център на средновековна България. Тези връзки продължават през цялото Средновековие, през османската епоха и след нея, каза ректорът на университета проф. Димитър Димитров. „Чрез Света гора Атонска и Света гора Търновска имаме трансмисия на културни послания и на литературни модели, които виждаме от сръбските земи и Западните Балкани като цяло, през Влашко и Молдова и частично в Средна Европа“, допълни проф. Димитров.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x