Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Роко съди държавата за 5 милиона

Роко съди държавата за 5 милиона

Емблематичният кърджалийски бизнесмен Ерджан Рашид-Роко е поискал обезщетение от 4 633 000 лева от държавата за причинени имуществени вреди, свързани с отнетото му имущество. Искът бе разгледан от Апелативния съд в Пловдив, който отмени предишно определение на окръжния съд в Кърджали и даде зелена светлина на делото.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Рашид-Роко настоява за обезщетение в размер на 4 633 000 лева, представляващо стойността на отнетото му имущество. Освен това, той иска и 20 000 лева за неимуществени вреди, като стрес, фрустрация и загуба на доверие в българското правораздаване.

Делото е заведено срещу Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Според мотивите, вредите са причинени от незаконните действия на КПКОНПИ, без да е установена причинна връзка между престъпленията, за които Рашид е признат за виновен, и придобитото от него имущество.

През 2011 г. Комисията „Кушлев“ (предшестваща КПКОНПИ) конфискува имущество на стойност 1,7 млн. лв. от Ерджан Рашид. Тази конфискация е резултат от дългогодишни съдебни процедури и многобройни жалби срещу него.

Рашид е завел дело и в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, което е отхвърлено с формалната аргументация, че той не е изчерпал всички възможности за правосъдие в България.

Името на Ерджан Рашид-Роко е известно в обществото още от 1997 г., когато бе арестуван демонстративно от МВР. Тогава в дома му бяха открити фалшиви валути, което предизвика голям скандал.

Случаят на Рашид е показателен за предизвикателствата в българската правосъдна система и необходимостта от по-строго и справедливо прилагане на законите. Искът му за обезщетение поставя въпроси за правата на гражданите и прозрачността на действията на държавните институции.

Заключение

Делото на Ерджан Рашид-Роко срещу държавата е важен тест за българската правосъдна система и за способността й да защитава правата на гражданите, дори когато те са обвинени в сериозни престъпления. Очаква се, че развитието на този случай ще бъде следено внимателно както в България, така и в международен план.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x