Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Ротация или избори? Това е въпросът тази седмица

Ротация или избори? Това е въпросът тази седмица

Снимка: Пресцентър на Министерски съвет

Броени дни остават до края на „господството“ на премиера акад. Николай Денков.  Тази седмица е решаваща за настоящия кабинет. Правителството, начело с Денков, доброволно ще подаде оставка на 6 март, припомня Нова телевизия.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Дотогава от „Продължаваме Промяната-Демократична България” трябва да са подготвили анализ за работата на всички министри.

Вчера по време на честванията по повод Националния празник на България Денков заяви, че във вторник ще се решава всичко, свързано с ротацията. Той посочи, че комуникацията между него и Мария Габриел протича нормално.

Припомняме, че в средата на февруари от ПП-ДБ предложиха „Меморандум относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. – декември 2024 г. Документът представя визията на партията за приоритетите на държавата до края на годината.

Въпросният меморандум формулира Механизъм за извършване на ротацията, като преди обаче самият той да бъде описан, е посочено, че ако не се постигне договореност, страните се споразумяват да проведат предсрочни избори заедно с изборите за Европейски парламент.

Също така Механизмът предвижда взаимна замяна при всяка една ротация на Николай Денков и Мария Габриел.

ПП-ДБ предлага още съставянето на публичен график за попълване на регулаторите и правила за носене на политическа отговорност от страните по споразумението за техните номинации.

От ГЕРБ-СДС отхвърлиха меморандума, като отговориха с контрапредложение – коалиционно споразумение. ПП-ДБ ще трябва да се произнесе по него до 8 март. От развитието на този въпрос зависи и кой от възможните сценарии ще се разгърне – ротация или предсрочни парламентарни избори. 

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x