Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > РСМ непреклонна: Без българи в Конституцията

РСМ непреклонна: Без българи в Конституцията

Вписването на българите в Конституцията на страната е израз на напредък и е най-доброто решение, но не може да се направи преди началото на преговорите с Европейския съюз. Това заяви министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи пред македонската „Телевизия 21“, съобщава БНР.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Относно вероятността България да вдигне ветото за начало на преговори на страната с ЕС през юни, той изрази надежда, че ще има деблокиране, но обясни, че не може да предвиди кога.

„Топката вече не е в нашето поле, тя е в полето на България. Дали ще има стратегическо решение, за да не влезе регионът в една негативна военна динамика“, подчерта Османи и допълни, че през следващите седмици ще се работи интензивно, за да се постигне решение.

Преди дни премиерът Кирил Петков заяви, че ако правата на българите в РСМ са гарантирани с промяна в Конституцията и са част от пакета мерки, които са вкарани в договора на РСМ, щяло да е задължение за македонците да променят Основния закон.

Според него България не трябва просто да вдигне ветото спрямо Северна Македония, а да го премести.

Промяната в Конституцията трябва да се случи преди първата глава и ние да ги качим на влаковите релси за Европа, но критериите, които трябва да изпълняват, да са ясно заложени от нас, подчерта той.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x