Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Румен Овчаров попиля управляващите

Румен Овчаров попиля управляващите

 Цената на природния газ ще скочи двойни, а не както се говори с 30%. Това заяви пред bTV бившият енергиен министър Румен Овчаров.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„В момента цената на природния газ за България е около 70 евро за мегаватчас, като тя е изчислена при цена на борсата в Холандия от 130 евро за мегаватчас. От началото на следващия месец цената на тази борса е вече 100 евро. Тоест, ако продължавахме да доставяме газ при сегашните условия, цената в България трябваше да падне с около 20%. Вместо това, благодарение на героичните усилия и репченето на Асен Василев цената ще стане 100 евро за мегаватчас“, коментира Овчаров.

По думите му в момента цента на природния газ е три пъти по-ниска в Сърбия и два пъти по-ниска в Унгария.

„Двойно по-висока цена на природния газ означава съответно и двойно по-високи цени на всички продукти, които са свързани с природния газ. Те са над 20% въобще от промишлената продукция на България – над 43 млрд. лева годишно производство“, допълни прогнозата си Овчаров.

По думите му няма евтина алтернатива на руския гази затова досега никой не е прекъсвал отношенията с „Газпром“, защото алтернативите са по-скъпи и несигурни.

Според Овчаров доставката на втечнен газ с кораб е несигурно за разлика от синьото гориво в тръбата.

„Терминалът в Ревитуса го има от десетилетия, но никой не го ползва – нито Гърция, нито България. Защо много искаме да сме независими, а не ползваме тази елементарна възможност? Защото е по-скъпо“, обясни той.

Бившият енергиен министър смята, че вицепремиерът Асен Василев с изявленията за енергийна независимост и справяне без руски газ, си „прави PR“, като се цели в премиерския пост.

„Гледам го онзи ден Асен Василев как се репчи на Русия и си спомням за един друг финансов министър – Симеон Дянков, който искаше да пляска руснаците. Нали си спомняте как ги напляскахме тогава? Осъдиха ни руснаците на арбитраж, платихме 600 млн. евро и две трети от оборудването, което платихме, го няма на площадката в Белене“, заяви бившият енергиен министър.

По думите му с процедура за един ден е нает газов танкер от любимата на американското посолство фирмата „Мет Енерджи Трейдинг“, от която произлиза сегашния директор на „Булгаргаз“.

„За да е по-евтино и бързо газ ще бъде доставен от Тринидад и Тобаго. Като последните балъци ще платим по-скъпо за газ, за да може Асен Василев да си направи PR“, добави той.

Овчаров е категоричен, че газовата връзка с Гърция няма да бъде готова през юни.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x