Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
23.09.2023

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Румен Радев връчи националният трибагреник на 31-вата ни арктическа експедиция

Румен Радев връчи националният трибагреник на 31-вата ни арктическа експедиция

„Продължавайте да проправяте пътя на България към белия континент, развявайте гордо нашия трибагреник на Антарктида и се върнете живи и здрави. На добър час“ – с тези думи президентът Румен Радев връчи националния трибагреник на изследователите от 31-ата Българската антарктическа експедиция.

На церемония в президентството участниците в 31-вата българска антарктическа експедиция получиха националния флаг от държавния глава. За първи път тази година в експедицията ще се включи и български военен научно изследователски кораб. Очаква се той да отпътува в средата на декември от Варна и след 45 дни да стигне до българската база на остров Ливингстън.

Страната ни е сред 29-те държави, които участват при вземането на решенията за управление на Антарктида.

„В условията на остро геополитическо противопоставяне на Антарктида има пример на ползотворно и безкористно партньорство на учени от различни нации“, каза още Радев.

Ръководителят на антарктическата експедиция проф. Христо Пимпирев съобщи, че първата група полярници заминава за Ледения континент след 10 дни.

И тази година учените ни ще работят по различни проекти. Част от тях са свързани с изследването на движението на земната кора и минерализацията в околностите на българската база:

„В пробите има злато, има и доста редки метали, които са изключително ценни в момента за високотехнологичните продукти, които мобилните телефони използват. Имаме доста проекти в областта на биологията. Имаме глациолошки изследвания за топенето на ледниците, което пък е свързано с глобалното затопляне„, каза Пимпирев.

За първи път тази година към Ледения континент ще отпътува пътува и български военен научно изследователски кораб „Св. Свети Кирил и Методий“.

„Ние ще докажем, че сме морска нация, че можем да правим и наука в световния океан.“

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x