Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Румен Радев и патриарх Даниил с общи усилия за единение на народа

Румен Радев и патриарх Даниил с общи усилия за единение на народа

Президентът на страната Румен Радев се срещна с патриарх Даниил в президентството

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Във времена на предизвикателства за страната ни и човечеството, Българската православна църква показа силата на единението около традициите и изконните ценности. С тези думи президентът Румен Радев посрещна патриарх Даниил и го поздрави за избора му за предстоятел на БПЦ. В срещата взеха участие и вицепрезидентът Илияна Йотова, както и членове на Светия синод на БПЦ.

Отчитайки, че Българската православна църква не е само религиозна институция и общност на вярата, а будител и спасител на българския народ в най-тежките времена на чуждо иго и фактор за постигане на националното ни освобождение, според Радев днес обществото ни разчита Българската православна църква да продължи да бъде стожер на моралните и духовните ни устои, така че да бъдем достойни и отговорни за своята свобода.

„Наша обща мисия е да обединяваме. Вярвам, че във Ваше лице тази изключително важна функция на Църквата ще продължи“, каза още Румен Радев и пожела на Негово Светейшество здраве и сили във високоотговорната му дейност да насърчава вярата, укрепва единството на Българската православна църква и отстоява нейната независимост.

От президентството заявяват, че обща е била позицията, че преодоляването на духовната криза в България и единението на българския народ изискват общи действия на държавните институции и на Българската православна църква. Гарантирането на сигурността и благоденствието на българските граждани трябва да върви заедно с нравственото ни и духовно израстване като народ, подчертаха и президентът Радев, и патриарх Даниил.

Обсъдени са били възможностите за въвеждане на учебния предмет „Религия“ като част от задължителната подготовка в българското училище. Румен Радев и Илияна Йотова откроиха също така значението на сътрудничеството на институциите с Българската православна църква за развитието на връзките със сънародниците ни зад граница, за образованието на децата от българските общности в чужбина и опазването на българския език. Интегрирането на нови и модерни технологии в начините за популяризиране на българското духовно наследство, църковната дипломация, както и ролята на държавата в намирането на успешни модели за финансиране и опазване на собственост, която принадлежи на БПЦ, също бяха обсъдени по време на срещата.

След края на срещата патриарх Даниил е подарил на президента Румен Радев колекция сребърни медали „Манастирите на България“, а той от своя страна е дарил на Негово Светейшество иконата „Добрият Пастир“.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x