Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Румъния предлага Австрия да излезе от Шенген

Румъния предлага Австрия да излезе от Шенген

Премиерът на Румъния Марчел Чолаку предлага на Австрия да излезе от Шенген заради критиките, които тя отправя към състоянието на граничния формат. Виена от няколко години отказва достъп до Шенген на България и Румъния с аргумент, че пространството има нужда от реформи, защото „не работи“ и мигрантите се увеличават.

В ефира на румънската телевизия Antena 3 премиерът на страната се обърна към австрийския канцлер Карл Нехамер, който лично заявява позицията си против разширяването на Шенген.

Европейската комисия ви казва, Съветът на Европейския съюз ви казва, Европейският парламент ви казва, вашето европейско семейство ви казва, цяла Европа ви казва, че мястото на Румъния е в Шенгенското пространство, а вие казвате „не“. Това означава, че сте режисиран от някой друг. Господине, ако Путин ви насочва, защото все още внасяте газ от Русия, махнете се от нашето семейство. Напуснете Шенген. Сложете бодлива тел, ваша работа е какво правите на границата“, коментира румънският премиер.

Румъния и България получиха отказ за Шенген през декември миналата година и оттогава Букурещ води кампания за присъединяване. Властта заплаши Австрия многократно със Съда на Европейския съюз и поиска парични компенсации за загубите, които търпи. Румъния блокира и участието на Австрия в срещите на НАТО.

На фона на това действията на България изглеждат по-обрани – в отговор на парламентарен въпрос относно стратегията на правителството за влизане в Шенген вицепремиерът Мария Габриел представи списък с проведените дипломатични срещи с представители на европейските страни и институции.

В интервюто си премиерът Марчел Чолаку допълва, че е необходимо Румъния да изиграе докрай шансовете си за влизане в Шенген и смята, че Австрия вече е преминала „червена линия“. Той описа като „унижение“ и „несправедливост“ действията на Виена и обвини канцлера Карл Нехамер в близки връзки с Русия.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x