Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
04.10.2023

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Русия и Беларус заедно излитат в космоса

Русия и Беларус заедно излитат в космоса

Руският президент Владимир Путин възложи на руската космическа агенция „Роскосмос“ да организира необходимото обучение и полет на борда на руски космически кораб за представители на Беларус, съобщава ТАСС.

Това обяви самият държавен глава по време на церемония по връчване на държавни награди на руски космонавти на космодрума „Восточни“.

Той отбеляза, че вече е обсъдил този въпрос с президента на Беларус Александър Лукашенко, който в момента е на работно посещение в Русия, където се очаква са обсъди с руския си колега кризата в Украйна, западните санкции и двустранните отношения.

Уверен съм, че това ще бъде нов етап от нашето сътрудничество в изследването на космоса, заяви Путин.

Космодрумът „Восточни“ в Амурска област в Източна Русия е първият национален граждански космически център. Указ за изграждането на космодрума е подписан от руския президент през 2007 г. През 2012-2016 г. по време на първия етап от изграждането на космодрума е изградена многоцелева стартова база за ракети носители Союз-2.

Вторият етап предвижда изграждане на стартова площадка за ракети носители „Ангара-А5“ и свързаната с тях инфраструктура. Очаква се вторият етап от изграждането на космодрума да завърши в края на настоящата година.

Според официалното съобщение на пресслужбата на Кремъл Владимир Путин и Александър Лукашенко ще обсъдят развитието на двустранното сътрудничество и интеграцията на Москва и Минск в рамките на Съюзната държава.

Предвидени са срещи с губернатора на Амурска област Василий Орлов и ръководителя на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x