Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Русия и Беларус заедно излитат в космоса

Русия и Беларус заедно излитат в космоса

Руският президент Владимир Путин възложи на руската космическа агенция „Роскосмос“ да организира необходимото обучение и полет на борда на руски космически кораб за представители на Беларус, съобщава ТАСС.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Това обяви самият държавен глава по време на церемония по връчване на държавни награди на руски космонавти на космодрума „Восточни“.

Той отбеляза, че вече е обсъдил този въпрос с президента на Беларус Александър Лукашенко, който в момента е на работно посещение в Русия, където се очаква са обсъди с руския си колега кризата в Украйна, западните санкции и двустранните отношения.

Уверен съм, че това ще бъде нов етап от нашето сътрудничество в изследването на космоса, заяви Путин.

Космодрумът „Восточни“ в Амурска област в Източна Русия е първият национален граждански космически център. Указ за изграждането на космодрума е подписан от руския президент през 2007 г. През 2012-2016 г. по време на първия етап от изграждането на космодрума е изградена многоцелева стартова база за ракети носители Союз-2.

Вторият етап предвижда изграждане на стартова площадка за ракети носители „Ангара-А5“ и свързаната с тях инфраструктура. Очаква се вторият етап от изграждането на космодрума да завърши в края на настоящата година.

Според официалното съобщение на пресслужбата на Кремъл Владимир Путин и Александър Лукашенко ще обсъдят развитието на двустранното сътрудничество и интеграцията на Москва и Минск в рамките на Съюзната държава.

Предвидени са срещи с губернатора на Амурска област Василий Орлов и ръководителя на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x