Информационен сайт „Днес България” търси да назначи журналист на постоянен трудов договор. Изисквания: висока езикова култура, добра компютърна грамотност, добра комуникативност, умения за работа в екип, амбициозност, отдаденост, лоялност, коректност. Документи изпращайте на имейл: dnesbulgaria@gmail.com
Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Русия и Беларус правят заедно нов спътник

Русия и Беларус правят заедно нов спътник

Беларуски и руски учени ще ускорят разработването на спътник с подметрова разделителна способност, заяви председателят на Президиума на Националната академия на науките на Беларус Владимир Гусаков.

„Постигнахме споразумение по всички въпроси, за да ускорим разработването на най-новия сателит с подметрова разделителна способност от 0,35 метра. И това е най-добрата резолюция в света“, каза Гусаков в ефира на държавния канал „Беларус-1“ в неделя.

Той припомни, че Беларус вече има един спътник, а страната разполага и с наносателити на BSU.

„Ще изградим съвместно руско-беларуска космическа система. Това е много приемливо за нас, защото сътрудничеството с такъв мощен комплекс (космодрум „Восточний“) е много престижно, приятно и с големи перспективи. В крайна сметка сега сме и космическа сила“, каза Гусаков.

Той добави, че на японския космически кораб, който се изпраща на Венера, се работи по защитна разработка на електрониката от беларуски учени.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x