Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Русия напредва, украинската армия може да се срине

Русия напредва, украинската армия може да се срине

Международният институт за стратегически изследвания (IISS) смята, че инициативата на фронта в Украйна в момента е в ръцете на руските окупатори.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Експертът Бен Бари от IISS заяви пред американското издание CNBC, че безизходицата на фронта през 2024 трябва да е „най-добрият сценарий, на който Киев може да се надява“.

Най-лошият е руската армия да набере по-голяма скорост, да пробие защитата на ЗСУ и украинският фронт да се срине. Следващите месеци ще бъдат критични за украинските сили.

Наскоро Русия превзе Авдеевка и няколко близки села, а в Киев продължава да има несигурност дали САЩ ще продължат да подкрепят страната финансово и военно. От института поставят под съмнение украинските твърдения, че „войната ще спре през 2024 г.“ с победа над руснаците. Случващото се на фронта в момента говори, че това не е реалистичен сценарий.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски вече предупреди, че Русия планира да започне нова мащабна офанзива в началото на лятото, което прави недостига на муниции и оръжия в Киев критичен. Русия вероятно ще организира серия от големи атаки през пролетта и лятото, които са предназначени да доведат до много украински жертви, да изтласкат защитата на запад и да разширят руския контрол върху окупираните територии.

Русия, която вече е мобилизирала няколкостотин хиляди души, може да поддържа настъпателна кампания. Освен това руската икономика заработи изцяло за нуждите на армията по нареждане на Владимир Путин.

Украйна все пак се надява, че скоро Конгресът на САЩ ще одобри отпускането на 60 милиарда долара военна помощ. Очаква се и пристигането на първите западни изтребители F-16. Новият главнокомандващ ЗСУ Олександър Сирски е съсредоточен върху укрепването на отбраната, без да рискува войските да се опитат да си върнат територия. В по-дългосрочен план Украйна е зависима и от президентските избори в САЩ.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x