Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Русия обвини Киев в химическа атака

Русия обвини Киев в химическа атака

Снимка: tass.com

Руското министерство на отбраната регистрира атака с токсични вещества срещу позициите на руските войски в Украйна. Това заяви началникът на войските за химическо и биозащита генерал Игор Кирилов, цитиран от Би Би Си.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„На 21 април 2022 г. контейнер с ампули беше пуснат върху позицията на руските войски от безпилотен апарат. Планирано беше при унищожаването им да настъпи химическа реакция, която да предизвика експлозия и пожар с отделяне на токсични вещества, които не са включени в конвенционалните списъци“, каза той.

По думите му специална военна лаборатория извършва анализ на съдържанието на ампулите, допълни БГНЕС.

Какво стои зад обвиненията?

Независимо разследване със сигурност е трудно в настоящата война, но не е невъзможно, пише в материал на Ян ван Акен в седмичника derFreitag. Ян ван Акен е д-р биолог, работил е като експерт по генно инженерство за Грийнпийс и от 2004 до 2006 г. като инспектор по биологични оръжия в Организацията на обединените нации. Между 2009 г. и 2017 г. е депутат от лявата парламентарна група в Бундестага. Днес той работи по политиката за сигурност и мир за фондация „Роза Люксембург“.

Авторът пише, че Русия обвинява Украйна, че работи със секретни лаборатории за биологично оръжие. В замяна украински войници в Мариупол претендират за атака с химическо оръжие.

„Много малко вероятно е да има нещо в руските обвинения. Те са перфектно копие на американските военни лъжи от 2003 г., нищо повече и нищо по-малко“, заключава експертът.

И двете обвинения засега не са доказани, така че всичко е чиста спекулация. Но за да разберем какво се случва, трябва да се върнем 19 години назад, коментира Акен.

На 5 февруари 2003 г. тогавашният държавен секретар на САЩ Колин Пауъл представи „майката на всички лъжи“ за биологични оръжия пред Съвета за сигурност на ООН, за предполагаемите мобилни лаборатории за биологично оръжие на Саддам Хюсеин и за прах от антракс, който може да се използва за унищожаване на целия свят. Шест седмици по-късно САЩ атакуваха Ирак с катастрофални последици за целия регион. До днес“

„Колко брутална е тази лъжа ми се разкри едва две години по-късно“, пише Ян ван Акен в статията. „През 2005 г., като нов инспектор на ООН по биологичното оръжие, седях в моя офис с отворен план на Ийст Ривър в Ню Йорк, оценявайки докладите от инспекциите през 90-те години. Вълнуващо четиво, защото иракското правителство отричаше всяка програма за биологични оръжия повече от четири години. В продължение на четири дълги години инспекторите събираха доказателства след доказателства, докато най-накрая решиха пъзела през 1995 г. Тогава иракското правителство отстъпи – и след това разкри всичко, абсолютно всичко за своята минала програма за биологично оръжие. Всички запаси и предишни производствени мощности бяха напълно унищожени от ООН. Докладите от инспекцията не оставяха никакво съмнение, подробните описания на различните иракски тайни носители бяха кристално ясни: От този момент нататък в Ирак нямаше повече биологични оръжия.

Всички замесени – включително правителството на САЩ – знаеха това. Вече нямаше въпроси без отговор, имаше само пропагандни лъжи, които да оправдаят нова война срещу Ирак в случай на съмнение. Разбира се, това е урок, с който много враждуващи фракции по света са добре запознати“.

Биологичното оръжие като повод за война винаги работи. А ако не, можете да се скриете зад широките рамене на Колин Пауъл (бившия държавен секретар на САЩ – б.р.), допълва авторът на статията. Днес едва ли има въоръжен конфликт, в който да не се отправя обвинение, че отсрещната страна е използвала биологично или химическо оръжие. Най-вече от двете страни.

Биологичните и химическите оръжия са по-опасни от атомните бомби

Така e и сега във войната в Украйна. Русия пое водещата роля, като твърди, че САЩ финансират тайни лаборатории за биологично оръжие в Украйна. С набито око за детайлите, Русия свика сесия на Съвета за сигурност на ООН на 18 март, почти 19 години след американското нахлуване в Ирак. В духа на появата на Пауъл през 2003 г., руският посланик в ООН Василий Небензя представи снимки на предполагаеми лаборатории за биологично оръжие в Украйна. Глобалният протест беше голям, от фракцията Russia Today в Германия до Fox News в САЩ, всички се нахвърлиха върху украинско-американското биологично оръжие. Какво се крие зад това?

Биологичните оръжия са предимно живи организми, т.е. патогени, които се използват специално срещу противник. Потенциалът за унищожение с такъв вид оръжия е огромен. Например всеки, който днес използва едрата шарка като оръжие, би могъл да убие голяма част от световното човечество. Патогенът се предава от човек на човек по целия свят. Само дето едра шарка обикновено е фатална и едва ли някой има ваксина срещу нея.

Използването на биологични оръжия е забранено от международното право от сто години от Женевската конвенция.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x