Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Русия тества нова ядрена подводница

Русия тества нова ядрена подводница

Новата руска атомна подводница „Император Александър III“ извърши успешно тестово изстрелване на балистичната ракета „Булава“, предназначена да носи ядрени бойни глави, съобщи руското министерство на отбраната в неделя.

„Изстрелването на балистична ракета е последният елемент от държавните изпитания, след което ще бъде взето решение за приемане на крайцера в състава на ВМС“, се казва в изявление на министерството на отбраната в приложението за съобщения Telegram, цитирано от „Ройтерс“.

Президентът Владимир Путин настоява Русия да запази своята способност за ядрено възпиране, за да се противопостави на това, което той нарича нарастващи заплахи за сигурността, тъй като връзките между Москва и Запада са пред постоянен разпад заради войната, която Русия започна в Украйна през 2022 г.

Междуконтиненталната ракета, изстреляна от подводна позиция в Бяло море край северното крайбрежие на Русия, удари цел на хиляди километри на полуостров Камчатка в руския Далечен изток, се казва в съобщението.

Министерството не каза кога е извършен тестът.

Ракетният крайцер със стратегическо предназначение клас „Борей“ е оборудван с 16 ракети „Булава“ и модерни торпедни оръжия, се казва в съобщението.

Путин участва в церемония през декември по спускането на вода „Император Александър III“, съобщи държавната информационна агенция ТАСС.

Военноморските сили разполагат с три атомни подводници от клас „Борей“ – една завършва изпитания, а други три са в процес на изграждане, съобщиха от министерството на отбраната.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x