Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Руската рубла с невиждано покачване

Руската рубла с невиждано покачване

Руската рубла се покачи до над двегодишен връх спрямо еврото в петък, подкрепен от капиталовия контрол, тъй като Русия изглежда направи последен опит да избегне неизпълнение и централната банка намали лихвените проценти с 300 базисни точки до 14%, Евроком.

По-рано в петък руското министерство на финансите заяви, че е направило опит за плащания в долари – драматичен обрат, след като страната преди това се опита да извърши плащанията по своите облигации, деноминирани в долари, в руски рубли.

Министерството заяви, че е извършило плащане от 564,8 милиона долара по еврооблигация от 2022 г. и плащане от 84,4 милиона долара по еврооблигация от 2042 г., според Ройтерс, и двете в долари – което първоначално е било предвидено в дълговите споразумения.

Съобщава се, че средствата са били насочени към лондонския клон на Citibank, но не е ясно дали ще достигнат до целевите им получатели. Плащанията трябваше да бъдат извършени през април и бяха влезли в 30-дневен гратисен период преди официалното неизпълнение на 4 май.

Руските държавни облигации поскъпнаха в петък следобед след новините от Министерството на финансите. Но близките наблюдатели на Москва като Тимъти Аш, стратег за нововъзникващи пазари в BlueBay Asset Management, не бяха сигурни дали все пак ще успее да избегне неизпълнение.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x