Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Руски вирус сринал пощата – реанимират системата

Руски вирус сринал пощата – реанимират системата

Изпълнителният директор и цялото ръководство на Български пощи се разделят с постовете си. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът с ресор ефективно управление Калина Константинова.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„Български пощи“ са дружеството в сектора с най-развита клонова мрежа от 2973 станции в над 2000 населени места, но същевременно има едва 2% пазарен дял, едва половината от пратките идват навреме. Загубите за 2021 година са 13 милиона лева, изтъкна незавидната статистика Константинова.

И се обърна с укор към предишното редовно управление на ГЕРБ. „Заварихме дружество, системно водено към фалит, за което държавата не е била майка, а мащеха. Министерството на финансите на ГЕРБ систематично е недофинансирало пощите – например за 2018 година с над 36 милиона лева. Къде са отишли тези пари?“

И въпреки тези незавидни резултати ръководството на пощите и голямото текучество на персонал в системата, е едно и също от 6 години.

Ще се проведат конкурси за ново ръководство, като до тогава начело на „Български пощи“ ще бъде назначено временно изпълняващо длъжността такова, което ще бъде обявено официално в сряда. То щяло да е съставено от млади специалисти с богат управленски и международен опит, съобщи още Константинова.

Стратегическа и добре планирана хакерска атака. Така определи причината, довела до срива на системата на пощите на 16 април вицепремиерът.

Самото проникване в системата е станало още на 4 април, на 5-то число са били проведени тестове, като по-нататъшни действия последват едва след повече от 10 дни, каза на свой ред IT специалистът и съветник на Константинова Васил Величков.

Всички данни сочат, че става дума за атака от Русия, обясни Величков – вирусът бил така програмиран, че да не се активира в системи на територията на Руската федерация и страните от бившия СССР, използван е и специфичен софтуер „Делхи“. „99% от потребителите му са в Руската федерация. Разбира се, това не е доказателство на 100%, че зад атаката стоят руските служби, но като съпоставим събитията с това, което получаваме като информация от партньорски държави – имало е подобни атаки в гръцките пощи, в холандските пощи, в други организации. Това не е изолиран случай“, добави Величков.

Според специалиста това не е обикновена хакерска атака, а такава, която цели да внесе социално напрежение. Така например не е искан откуп, за да бъдат възстановени данните, както обичайно действат хакерските групи с криминални цели.

Голяма част от данните са безвъзвратно изгубени, като пощите трябва буквално да се реанимират, подчерта той. Макар и попитан многократно, нито той, нито Константинова се ангажираха със срокове, в които „Български пощи“ ще възстановят изцяло функциите си.

Към момента работят международните пратки и плащанията на пенсии. До няколко дни пък се очаква отново да бъде възможно плащането на сметки, но за целта трябва да се преинсталират над 6000 компютъра, за да не остане в тях зловреден софтуер. „Не говорим за възстановяване, а за реанимация. Не е реалистично да очакваме до 2-3-4-5 седмици пощите да възкръснат като феникс.“

Също така – нямало индикации за изтичане на лични данни, но такова не е изключено.

ДАНС са знаели за атаката 10-12 часа преди официално пощите да обявят за нея. Предложили са помощ, но такава била отказана от ръководството, което смятало, че ще се справи със собствени усилия, каза на свой ред шефът на ДАНС Пламен Тончев.

„Усилията на нашите служители са насочени основно към намаляване на негативния ефект върху обществото и развитието на негативни социални процеси. Знаете, че в този период се изплащаха коледните добавки на пенсионерите.“

Имало е и други подобни атаки към важни държавни институции, съобщи Тончев на въпрос на News.bg. Отказа обаче да даде повече подробности, но попитан дали тези атаки са били успешни, той отговори негативно.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x