Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Руски депутати искат връщане на червеното знаме на СССР

Руски депутати искат връщане на червеното знаме на СССР

Депутатите от комунистическата партия, оглавявани от лидера на фракцията Генадий Зюганов, внесоха в Държавната дума законопроект, предлагащ да се смени знамето на Русия със знамето на СССР. Документът е пуснат в електронната база данни на Думата във вторник, съобщава ТАСС.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Инициативата предлага изменение на чл. 1 от Конституционния закон „За държавното знаме на Руската федерация“. Те предлагат да се установи, че знамето е „червено правоъгълно пано с изображение в горния му ъгъл на златен сърп и чук и над тях червена петолъчка звезда, обрамчена със златна рамка“.

Като едно от обясненията за необходимостта от смяна на знамето депутатите цитират резултатите от анкета на VTsIOM, проведена в началото на 2021 г., според която „67% от руснаците съжаляват за разпадането на СССР и само една четвърт от анкетираните твърдят обратното.“

На въпрос как бихте гласували, ако днес се проведе референдум за запазване на СССР, 73% изразиха желание да се запази като обновен съюз на равноправни суверенни републики, отбелязаха авторите на проекта.

В обяснителните материали авторите на инициативата посочват, че червеното знаме на СССР е „символ на мира, добротата и великите победи„.

Знамето на победата, издигнато през май 1945 г. над победения фашистки Райхстаг, беше червено. Постиженията на СССР в науката, изследването на космоса, медицината, културата, спорта, технологичния прогрес, както и придобиването на авторитет и огромна тежест в международната арена, също е под червено знаме“, посочват авторите на законопроекта.

Междувременно директорът на Центъра за политически анализи Павел Данилин коментира по време на кръгла маса за денацификация, история, инструменти и перспективи, че Русия се сблъсква не само с украински, но и с общоевропейски нацизъм, който е пряко наследство от Адолф Хитлер, пише ТАСС.

„Трябва да заявим факта, че украинският нацизъм не е единствената форма на нацизъм, с която сме се сблъскали. Факт е, че украинският нацизъм сам по себе си бе невъзможен. Наскоро се сблъскахме с европейски нацизъм, когато културата на премахване, въпреки че всъщност, това не е култура, а просто формат на нацизма, е пряко следствие, наследник на това, което направи Хитлер. И още повече, Хитлер не е имал и мисъл за забрана на Достоевски„.

Според Данилин на Запад е много по-ужасно от директния нацизъм на Хитлер, а руснаците няма да са последните, които ще са преследвано малцинство в Европа и в САЩ. Той вижда Русия като спасител на целия свят от нацизъм.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x